Koupit zlato? Pozor na dolary. Ekonom nabádá k rozmyslu

01.06.2023 20:30 | Komentář

Šestapadesát tun zlata prodala přesně před čtvrtstoletím Česká národní banka v čele s guvernérem Josefem Tošovským. V letošním prvním čtvrtletí si nákupem 1,5 tuny připsala pátý největší nárůst ze všech centrálních bank. Jde o nedůvěru k dolaru či k euru? Na to pro ParlamentníListy.cz odpověděl hlavní ekonom banky CREDITAS Petr Dufek. Ale je zde také otázka, zda má cenu si pořizovat drahé kovy nyní, když o tom všichni mluví. Analytik společnosti AKCENTA varuje před tím, jaký vliv má kurz dolaru.

Koupit zlato? Pozor na dolary. Ekonom nabádá k rozmyslu
Foto: zlataky.cz
Popisek: Investiční zlato, ilustrační foto

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35820 lidí
Pátý největší nárůst zlaté zásoby zaznamenala v letošním prvním čtvrtletí Česká republika, která prostřednictvím České národní banky zvýšila rezervy cenného kovu o 1,54 tuny na 13,5 tuny. Více nakoupily jen centrální banky Singapuru, Číny, Turecka a Indie. Od ledna do konce března si centrální banky dohromady pořídily 228 tun zlata, což je o třetinu více než předchozí rekord za první čtvrtletí, který je z roku 2013. „Zlato bylo, je a nejspíše i bude nadále součástí devizových rezerv centrálních bank, i když jeho role je podstatně jiná než v době zlatého standardu, kdy se kurzy měn odvozovaly od zlatého obsahu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Dufek, hlavní ekonom banky CREDITAS.

„Zlato funguje jako likvidní komodita, která je součástí portfolií veřejných i privátních investorů. ‚Návrat‘ ČNB ke zlatu chápu jako snahu o strategickou diverzifikaci devizových rezerv, to znamená nemít pouze v rezervách akcie, dluhopisy a vklady v několika měnách, ale i právě malou část v této komoditě,“ vysvětluje s tím, že se role zlata v posledních letech příliš nemění. „Centrální banky, kterým rostou devizové rezervy, nakupují i zlato, aby neměly rezervy pouze v dolarech, eurech nebo jiných měnách. Možná se stalo zajímavějším, když po dlouhých letech stagnace jeho cena začala až po roce 2004 viditelně růst,“ míní Petr Dufek.

Vstřícnější postoj ke zlatu jako uchovateli hodnoty

Proč v prvním letošním čtvrtletí tak rostly české nákupy zlata, by nejlépe vysvětlila sama Česká národní banka, ale ta detaily ohledně správy devizových rezerv nekomentuje. „Podle mě se jedná o kombinaci několika faktorů. Postoj guvernéra Aleše Michla a možná i části bankovní rady ČNB ke zlatu jako uchovateli hodnoty je daleko vstřícnější, než tomu bylo u předchozích členů bankovní rady. Dalším faktorem je podle mě snaha ČNB o větší diverzifikaci devizových rezerv. A v neposlední řadě se může částečně jednat i o reakci na globálně velmi vysokou inflaci v posledním cca roce a půl,“ říká pro ParlamentníListy.cz Miroslav Novák, analytik AKCENTA CZ.

Česká republika získala po zániku federace v lednu 1993 70 tun zlata. Jeho drtivou část, 56 tun, prodala ČNB za guvernéra Tošovského v roce 1998. V odpovědi na to, jaký smysl mělo takového množství zlata se zbavovat, odkazuje Petr Dufek na výroční zprávu ČNB: „V průběhu roku 1998 prodala Česká národní banka 55,78 tuny zlata. Tento prodej, který vynesl celkově 16,4 mld. Kč, byl realizován v březnu a září 1998 za světové ceny (tj. 327 USD, resp. 320 USD, za trojskou unci). O prodeji zlata bylo rozhodnuto po zvážení poklesu významu zlata jako rezervního aktiva, dále dlouhodobě klesající ceny zlata a nízkých výnosů z jeho držení.“

Inverzní korelace mezi zlatem a úrokovými sazbami

Tehdejší situaci detailněji popisuje Miroslav Novák. „Vztah ke zlatu byl v 90. letech jiný než v současnosti. Na zlato se v té době hledělo jako na do určité míry přežité aktivum, které nenese žádný úrok jako akcie či dluhopisy (dividenda, kupón), a naopak jsou s ním spojeny náklady s uskladněním. Ve druhé polovině 90. let navíc cena zlata klesala. A celkově období 1980 až 2000 zlatu nepřálo, když zkraje 80. let americký Fed výrazně zvýšil úrokové sazby. A korelace mezi zlatem a reálnými úrokovými sazbami je většinou inverzní, to jest růst sazeb neprospívá zlatu a naopak,“ konstatuje analytik společnosti AKCENTA CZ, specialisty na devizové operace.

To, že by nynější postup České národní banky, který ji řadí na páté místo mezi nejvíce nakupující centrální banky, mohl být vnímán i jako nedůvěra vůči dolaru a euru, si však nemyslí. „To už by bylo hodně spekulativní. Pokud by ČNB nedůvěřovala dolaru a euru, tak by byly nákupy zlata daleko masivnější. Postup ČNB beru především jako snahu o větší diverzifikaci devizových rezerv,“ podotýká Miroslav Novák.

Drahý kov se spotřebovává i na pamětní mince

„Tento krok chápu jako snahu o diverzifikaci portfolia devizových rezerv, nikoliv jako projev nedůvěry. Tak jako se svého času rozhodla Česká národní banka investovat do akcií, nyní se zajímá i o zlato. Je to logický krok i z toho důvodu, že ČNB prodává pamětní zlaté mince, na jejichž výrobu zlato spotřebovává,“ přidává další vysvětlení Petr Dufek, hlavní ekonom banky CREDITAS.

Když nakupuje zlato Česká národní banka, mohli by možná zbystřit a uvažovat o nákupu drahého kovu ti, které trápí, jak jim inflace ukusuje úspory. „Doporučovat nemohu. Zlato je časem prověřené aktivum, takže určitě neuškodí držet část portfolia ve zlatu. Jestli jedno procento, nebo až dvacet či ještě více, to už záleží na vlastním uvážení. Každopádně bych zmínil tři věci. Za prvé historicky celkem dobře platí, že pokud je dané aktivum mediálně tzv. v kurzu, což nyní na zlato celkem sedí, tak se dané aktivum často nachází na vrcholu či v jeho blízkosti,“ upozorňuje Miroslav Novák.

V dolarech vzrostla cena o dvacet, v korunách o sedm procent

Na paměti je však dobré mít i další faktory. „Za druhé si je nutné uvědomit, že je zlato kótováno v amerických dolarech a pohyby koruny vůči dolaru jsou poměrně velké – jenom za posledních půl roku koruna posílila vůči dolaru o necelých dvacet procent. Pokud vezmu v potaz vývoj zlata od konce loňského října do současnosti, tak cena zlata v amerických dolarech vzrostla lehce přes dvacet procent, ale v korunách jen cca o sedm procent. A za třetí, například akcie měly v posledních dvaceti letech nesrovnatelně lepší výkonnost – procentuální zhodnocení – než třeba zlato. Takže zlato trochu ano, ale hlavně s rozmyslem,“ nabádá analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…