Kouzelník Putin, miliardář Kellner a lidé bez práce. Trochu jiný pohled na „trestání Ruska“

20.03.2014 11:55

Ještě na začátku března si prý mnozí nedovedli představit, že by si Rusko přivlastnilo Krym. Nyní se tak stalo a podle komentáře v Praze žijící běloruské novinářky Natalije Sudliankové na to všichni konsternovaně zírají. Přitom se prý jedná o jednoznačnou předzvěst nových světových pořádků.

Kouzelník Putin, miliardář Kellner a lidé bez práce. Trochu jiný pohled na „trestání Ruska“
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

„Zelení človíčkové, kteří uctivě a bez jediného výstřelu během několika dní obsadili všechna místa, významná z vojenského i politického hlediska, se na Krymu objevili znenadání, jako by vylezli odněkud zpod země. Západ to celé sledoval se zatajeným dechem jako děti kouzelníka, který vytahuje z klobouku králíka, holubici nebo řetěz ze svázaných různobarevných šátků,“ píše Sudlianková.

Ze zpomaleného tempa evropské politiky jsou podle ní evropští státníci už natolik zmalátnělí, že ani ty minimální sankce proti Rusku nedokázali zavést včas, ale až ex post. Podle novinářky je ale škoda, že k nim dospěli vůbec. Rusko prý v podstatě není za co trestat. Národnostní spor v ožehavé oblasti dokázalo vyřešit rychle, bez ztrát na životech a rozmlácené infrastruktury. To se Západu z mnoha balkánských válek devadesátých let nepovedlo ani jednou.

Celý text ZDE

Svět se prý prostě změnil, což hezky ilustrovala pasáž z projevu Vladimíra Putina, ve které poděkoval za podporu Číně a Indii, o shovívavost požádal Německo a o nikom jiném se ani nezmínil.

ZDE ParlamentníListy.cz objektivně a vyváženě přinášejí názory na dění kolem Ukrajiny a Ruska

Západ začal uvažovat, jaké všechny ekonomické sankce na Rusko uvrhne, než si uvědomil, že by tím potrestal i sám sebe. Proto ve skutečnosti zavádí sankce opatrně a jmenovitě. Jejich vrcholem je případné zmražení západních kont několika desítek nejvyšších Rusů, které je pikantní zejména v kontextu informace, že ruský zákon těmto lidem už dva roky veškerá zahraniční konta zakazuje.        

Rusko je totiž se západními ekonomikami provázáno celkem neoddělitelně. Odhaduje se například, že Rusko má nakoupeny americké obligace za téměř 137 miliard dolarů. Francie by zase v rámci bojkotu Ruska mohla odmítnout dostavět dvě objednané lodě, ale to by jednak připravilo o práci tisíce Francouzů, a navíc by Paříž musela platit mastnou pokutu.

I u nás v Česku by prý nejspíš proti sankcím vystoupila řada lidí, jejichž vliv na politiku je nepochybně významný. Například samotný nejbohatší Čech Petr Kellner, kterému by se jistě velmi nelíbilo, kdyby Rusko v odvetě zavřelo české firmy na svém území, když mu značnou část každoročních zisků přináší ruský Home Credit.     

Podle Sudliankové by teď Západ měl uznat, že připojení Krymu k Rusku je vyjádřením skutečné vůle jeho obyvatel, a pak se zaměřit na to, aby společně s Ruskem vybudoval novou, moderní Ukrajinu.  V Kyjevě je totiž prý nezbytné zchladit horké hlavy a stmelit jednotu země. „Případný rozpad Ukrajiny visí nad Ruskem i Evropou jako Damoklův meč,“ varuje Sudlianková. 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …