Kraje budou muset od pondělí zajistit lůžka pro nakažené

31.10.2020 7:50

Kraje budou muset od pondělí 9. listopadu vyčlenit 80 až 160 lůžek pro lidi nakažené koronavirem, kteří potřebují pečovatelskou službu a v zařízeních sociální péče je není možné izolovat. Dnes o tom na návrh ministerstva práce rozhodla vláda, uvedla na twitteru ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Pracovníkům pro nově vytvořenou lůžkovou kapacitu bude muset každý kraj zajistit dostatek ochranných prostředků.

Kraje budou muset od pondělí zajistit lůžka pro nakažené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokoje na lůžkových oddělení jsou přeplněny

„Ochrana zranitelných je na prvním místě. Vláda proto schválila vyčlenění lůžkové kapacity pro covid pozitivní klienty sociálních služeb, kteří nemají těžký průběh nemoci," uvedla ministryně.

Kraje, které mají do 550.000 obyvatel, budou muset zajistit 80 lůžek, větší kraje 160. Lůžka mají sloužit lidem, kteří jsou v pečovatelských ústavech a není je možné izolovat od zdravých, a lidem, kteří jsou doma odkázáni na pomoc terénní pečovatelské služby.

„Na tomto úkolu pracujeme sami už delší dobu. Budeme mít víc než 160 lůžek vyhrazených k tomuto účelu. Dneska jich máme 65, rezervováno 50 a od příštího týdne 170," odpověděl dnes na dotaz ČTK hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Už dříve hejtman uvedl, že lůžka by mohla být v Bílovecké nemocnici, v Sanatoriích Klimkovice či Rehabilitačním ústavu v Hrabyni.

Personální zabezpečení nově vytvořených lůžkových zařízení bude podle ministerstva práce záležet na možnostech jednotlivých krajů. Ministerstvo doporučuje osm pracovníků v sociálních službách na 50 lůžek, dvě zdravotní sestry na 50 lůžek a dva psychology na každé zařízení.

Ministerstvo práce v předkládací zprávě upozornilo, že nové nařízení neruší povinnost pro pečovatelská zařízení, aby zajistila oddělení nakažených klientů od zdravých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…