Kraje fungují lépe než celá vláda, pochválil hejtmany Zeman

13.03.2013 12:15

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě přijal hejtman, kde s lídry krajů zasednul k pracovnímu obědu. Podle informací České televize dostalo setkání s hejtmany přednost před návštěvou vlády proto, že fungují lépe než celá vláda.

Kraje fungují lépe než celá vláda, pochválil hejtmany Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

 "Význam, který přikládám krajské samosprávě, mohu nejlépe dokumentovat tím, že setkání s vámi mělo přednost před setkáním s vládou, které uskutečním patrně až příští týden," řekl hejtmanům Zeman.

Krajskými lídry jsou převážně členové ČSSD, jejímž byl Zeman dlouholetým předsedou. Ve dvou krajích sociální demokraté uzavřeli koalici se Zemanovou současnou Stranou práv občanů - zemanovci (SPOZ). Mezi politiky pozvanými na dnešní pracovní oběd byl i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který ale na Hrad nedorazil. Podle magistrátu se omluvil z rodinných důvodů.

"Když si vezmu čerpání peněz z Evropské unie, tak vláda, která sebe sama označuje za vládu rozpočtové odpovědnosti, teď díky chybám svých ministrů vrací do Bruselu desítky a desítky miliard korun, které mohly zůstat v ČR a naplnit užitečné projekty," prohlásil Zeman. Kraje podle něj vrací zhruba desetkrát méně financí do rozpočtu EU než kabinet. "To znamená, že vláda rozpočtové odpovědnosti tak úplně vládou rozpočtové odpovědnosti není," uvedl Zeman.

Prezident připomněl, že i v regionech se v čerpání dotací objevují problémy. Zmínil operační program Severozápad, ve kterém je proplácení dotací od loňska pozastavené kvůli podezřelým finančním operacím.

Policie čerpání evropských dotací v regionech ve více případech vyšetřovala. Bývalé vedoucí pracovníky ROP Jihozápad a ROP Severozápad obvinila kvůli podezření z machinací s evropskými penězi.

Podle jihomoravského hejtmana a šéfa Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) je Zeman politik, který může plnit roli prostředníka v komunikaci mezi regionálními představiteli a pravicovou vládou. Hašek dnes připomněl, že téměř všichni hejtmani před druhým kolem prezidentské přímé volby Zemana podpořili proti jeho rivalovi Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09).

"Budeme také velmi rádi, když v průběhu letošního roku začne série návštěv hlavy státu v jednotlivých krajích," řekl Hašek. Zemanovy cesty by podle něj neměly být pouze formální. Nový prezident by na nich měl hovořit s úspěšnými podnikateli, regionálními osobnostmi i občany.

"Slibuji, že tyto návštěvy budu uskutečňovat v hojné míře. A to i na úkor zahraničních cest do některých exkluzivních destinací," uvedl Zeman. Hejtmani dnes nového prezidenta podarovali produkty svých regionů. Zeman obdržel například vína, uzeniny, knihy, skleněné výrobky či cukrovinky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…