Kraje musí zaplatit 245 milionů pokutu kvůli čerpání dotací

03.06.2011 19:29

Plzeňský a Jihočeský kraj budou muset zaplatit za závažné chyby v čerpání evropských dotací. Jinak jim hrozí, že další peníze už nedostanou. Plzeňský kraj bude muset zaplatit 95 milionů, Jihočeský pak 150 milionů.

Kraje musí zaplatit 245 milionů pokutu kvůli čerpání dotací

Pokud se ovšem hejtmanství obou krajů nezaručí, že pokuty zaplatí, evropské peníze už neuvidí. Sporné dotace pocházejí ze druhé a třetí výzvy regionálního operačního programu Jihozápad.

"Ta částka je doslova šokující, 150 milionů nenajdete jen tak někde na ulici, nenajdeme je ani v krajské kase," řekl pro Českou televizi jihočeský hejtman Jiří Zimola za ČSSD. Peníze ale prý najde, jinak by ohrozil čerpání dotací ostatních příjemců.

Může za to bývalé vedení?

Plzeňský krajský náměstek pro evropské fondy Ivo Grüner (opět ČSSD) svádí vinu na bývalé vedení, které podle něj dávalo přednost projektům v obcích, odkud pocházelo. Stavěl se tak například aquapark ve Kdyni nebo nový pavilon nemocnice Privamed. Bývalý ekonomický náměstek Plzeňského kraje Vladislav Vilimec (ODS) to ale odmítá. "Považuji to za naprostou urážku ne mě, ale celého města," řekl na adresu Grünera.

Podle hejtmana Milana Chovance (ČSSD) se Plzeňský kraj rozhodl částku rozdělit do splátkového kalendáře, aby se nemusely snižovat investiční akce. Splátkový kalendář musí ještě schválit zastupitelstvo, rozhodnout by mělo ve čtvrtek 9. června.

Rozdělování dotací vyšetřuje policie hlavně kvůli podezřelé 5. výzvě. Přehodnotit se muselo všech 670 projektů. Skoro po roce výbor regionální rady regionu Jihozápad schválil po přehodnocení 140 projektů, které celkem získají 2,6 miliardy korun.

Čtěte více:

Plzeň: Dotace v oblasti kultury na léta 2012-2015

Radní plzeňského kraje jednali absurdně, myslí si aktivisté

Zimola: Ohlédnutí za rokem 2010

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…