Kraje už vybírají mýtné úseky bez poplatku, jasno bude v dubnu

15.03.2019 16:40

Obce a kraje začaly v minulých dnech vytipovávat úseky silnic prvních tříd, na kterých by měla být zavedena nulová sazba mýtného. Jde o úseky, o které se mýto nově rozšíří příští rok. Jejich seznam by měl být hotový v dubnu, následně by ho měla dostat vláda. ČTK to řekla předsedkyně Rady Asociace krajů Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Mýtný systém se od příštího roku rozšíří o celkem 900 kilometrů silnic první třídy. Ministerstvo dopravy loni krajům slíbilo, že jim na nich umožní vybrat úseky, kde se bude jezdit zdarma.

Kraje už vybírají mýtné úseky bez poplatku, jasno bude v dubnu
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Zástupci samospráv dlouhodobě proti rozšíření mýtného na další úseky silnic první třídy protestovali. Obávali se, že se tím ještě více zatíží menší silnice druhé a třetí třídy, které by řidiči využívali k objíždění zpoplatněných úseků. Podle Mračkové Vildumetzové by se tím zhoršila bezpečnost provozu i kvalita životního prostředí v obcích. „Navíc kraje vynakládají nemalé peníze na opravy krajských silnic, stav opravených úseků by se tak zase rychle zhoršoval,“ podotkla.

Ministerstvo dopravy po kritice ze strany krajů a obcí nakonec umožnilo uzavřením společného memoranda samosprávám stanovit na vybraných úsecích silnic první třídy nulovou sazbu. Jde však pouze o nové úseky mýtného systému, dalších 240 kilometrů silnic první třídy, na nichž se mýto vybírá už delší dobu, bude nadále zpoplatněno.

Mračková Vildumetzová proto v minulých dnech oslovila všechny hejtmany, aby shromáždili informace od svých obcí o tamní situaci v provozu a o předpokladech, co by zpoplatnění úseků mohlo přinést. Kompletní přehled by asociace měla mít v dubnu a následně vybrat úseky bez poplatků. Jejich seznam i se zdůvodněním by pak měl dostat ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a následně vláda. Podle ministerstva mají kraje čas do poloviny roku, jasno by však mohlo být dříve.

Memorandum umožňuje stanovit nulovou sazbu na celých 900 kilometrech nových úseků silnic první třídy. Zda tuto možnost samosprávy využijí, zatím není jasné. Ťok v minulosti řekl, že podle něj existuje řada úseků, kde by zpoplatnění bylo výhodné i pro kraje a obce.

Nový mýtný systém se satelitní technologií by měl být na dálnicích spuštěn 1. prosince, na silnicích první třídy od ledna 2020. Provozovatelem bude konsorcium CzechToll/SkyToll, které uspělo s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz systému. Po rozšíření bude mýtný systém fungovat na celkem 2 300 kilometrech dálnic a silnic prví třídy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…