Krajský policejní ředitel začal v ČT couvat: Policisté nepostupovali v rozporu se zákonem

26.02.2015 23:02

Útok šíleného střelce prý trval maximálně minutu a půl, řekl pro ČT24 v pořadu Události, komentáře provozovatel restaurace Družba. Policejní složky však vnikly do objektu až skoro dvě hodiny potom. Dle ředitele krajské policie Jaromíra Tkadlečka však policie nechybovala, jelikož byla v domnění, že střelec má živé rukojmí.

Krajský policejní ředitel  začal v ČT couvat: Policisté nepostupovali v rozporu se zákonem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozy policie ČR

"Zhruba hodinu deset probíhalo vyjednávání, a pokud vyjednáváme, nestřílíme, protože prioritu má zdraví rukojmích,“ řekl Tkadleček.

Redaktor se otázal, zda bylo správné, že se policisté stáhli, a Tkadleček odpověděl, že policisté postupovali podle nastalé situace a jelikož neměli potřebný výcvik, přizvali posily. "Policisté nepostupovali v rozporu se zákonem,“ dodal krajský ředitel policie. Doposud přitom tvrdil, že se zákonem, jakož i všemi ostatními předpisy, byli "v souladu".

Pachatel měl legální zbraň. V lednu šel na přezkum zbrojního povolení, kterým prošel, a v únoru ho policie dodatečně vyzvala k přezkoumání lékařského posudku, který již neproběhl, objasnil Tkadleček.

Klinický psycholog Radek Ptáček míní, že deset let, tedy období, které určuje délku platnosti zbrojního pasu, je extrémně velké pro potencionální změnu duševního stavu a s tím spojeného vztahu k potencionálnímu násilí.

Nebylo měsíce, kdy tento člověk neudělal přestupek v zákoně, uvedl starosta, avšak krajský ředitel policie argumentuje, že policii byl městem Uherský Brod doložen čistý rejstřík pachatele, na základě kterého mu byl prodloužen zbrojní průkaz.

Redaktor ČT24 položil otázku Tkadlečkovi, zda nebylo chybou, že včas neinformovali starostu Uherského Brodu, ten odpověděl, že to neumožňovala časová tíseň a že Policie ČR není podřízena městskému úřadu jako městská policie.

Hostem pořadu ČT24 Události, komentáře byl poté místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát, který si myslí, že by se měl prověřit celkový úkon a zásah policie při incidentu v Uherském Brodě, i přesto, že dle jeho slov se jejich úkon vešel do zákona, kvalitativně však neoslnil a dalo se v situaci určitě zachovat lépe. Zajímavostí dle něj také je, že zprvu starosta popisoval střelce jako člověka, o kterém nebylo skoro slyšet, poté však změnil rétoriku a uváděl, že šlo o občana, který nevynechal měsíc, ve kterém by nebyl policií vyšetřován.

Dle Bronislava Schwarze, místopředsedy sněmovního výboru pro bezpečnost, je už jen minimálně slušnost informovat starostu obce či města o aktuální bezpečnostní situaci, protože byl vybrán občany dané obce či města a je v něj tak vložená důvěra skrze občany. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…