Krása si stěžoval na sockarty. Banka mu pak prý vyhrožovala

06.08.2012 19:45

Předseda rady pro postižené Václav Krása v ČT prozradil, že kvůli jeho protestům proti tzv. sKartám mu už vyhrožovala banka, která vyhrála tendra. Chtěla ho prý žalovat, pokud by se svými prohlášeními nepřestal.

Krása si stěžoval na sockarty. Banka mu pak prý vyhrožovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása

„Problémů je strašně moc, celý systém je nedomyšlený a dělaný jen s jedním účelem,“ prohlásil Václav Krása v Interview ČT24. Tím účelem je podle něj obohacení jistých skupin. „Já už jsem byl za to napaden, tak musím být opatrný,“ dodal k tomu, že se mu nechce toto prohlášení příliš konkretizovat.

Podle Krásových slov mu vyhrožovali z České spořitelny, tedy banky, která vyhrála tendr na sociální karty, že na něj podají žalobu. „Ano, bral jsem to jako výhrůžku,“ dodal předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Krása již delší dobu protestuje proti sKartám. Vadí mu například fakt, že by se postižení dostali k penězům přes bankomaty místo pošt. Pošty jsou přitom podle něj většinou bezbariérové, což bankomaty nejsou. Navíc jsou pošt 3000, bankomatů České spořitelny 1400.

Banka mu vůbec leží v žaludku. Podle něj totiž smlouva s ní není v souladu se zadávacími podmínkami. „My jsme dali podnět, ať Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tuto situaci prošetří. Přičemž my bychom byli samozřejmě rádi, kdyby pozastavil distribuci těchto karet,“ dodal. Ročně bankou díky sKartám údajně projde 450 miliard korun, což je „velký byznys“.

„Tady se vytváří systém, který podle našeho názoru nemůže být efektivní,“ míní Krása. Podle něj je povinnost státu, aby tuto finanční pomoc doručil potřebným. Nebrání se tomu, aby sKarta existovala – ať ji někdo má, když bude chtít. Vadí mu ale, že má být povinná.

Argumenty, že postižený může pro peníze poslat asistenta, aby sám nejezdil k bankomatu, odmítá. „Kdyby se ta karta asistentovi ztratila, tak nikdo nemá nárok na náhradu,“ vypočítával a dodal další důvody: postižený by asistentovi musel říct PIN kód a také by mu musel proplatit jeho čas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…