Kraus konejšil Dienstbiera: Prostě jste nechtěl do chlíva s dobytkem

19.02.2011 6:01

Moderátor Jan Kraus se nijak netají svým upřímným pohoršením nad koalicí ODS a ČSSD na pražském magistrátu. Však kvůli ní už ve své show "podusil" náměstka nového primátora Karla Březinu. Ovšem když k němu do červeného sofa usedl "naivka" Jiří Dienstbier, který proti koalici od začátku brojil, moderátor ihned pookřál.

Kraus konejšil Dienstbiera: Prostě jste nechtěl do chlíva s dobytkem

"Oni vás i ti kamarádi zneužili. Tvrdili, že přichází nová tvář, zneužili vaše jméno, vaši rodinu. A pak řekli, že ne, že nová tvář nebude a hotovo," shrnul Kraus volby do pražského zastupitelstva. Ty vyhrála TOP 09, ale koalici nakonec utvořila ODS s ČSSD, ačkoli Dienstbier jako tvář socialistů opakovaně tvrdil, že se nic takového rozhodně nestane.

"Vy jste tvrdil, že ne, že s nimi do koalice nepůjdete, ale vaši kolegové udělali hurá do chlíva. A to tam ještě je z velký části ten starej dobytek," pokračoval moderátor. Prý si narozdíl od Dienstbiera může dovolit expresivní výrazivo, které k věci lépe pasuje.

To koneckonců Kraus předvedl už před časem, kdy ve svém pořadu doslova "pogriloval" Karla Březinu (ČSSD).

Více: Dosud nejtvrdší hádka v Show Jana Krause. Politik málem odešel


V diskusi s Dienstbierem byl naopak moderátor laskavý a sympatie k politikovi se nesnažil zastírat. Oba muži si notovali, smáli se a na všem se shodli.

"Tak oni mě po těch volbách tak úplně nezneužili. Třetina kolegů mě podpořila, to není tak úplně ztracené," reagoval Dienstbier smířlivě. "To znamená, že se s tím dá něco dělat, jenom musíte být trpělivý a přesvědčovat a přesvědčovat. Nebo to můžete vzdát, ale to už nedosáhnete vůbec ničeho."

Mě nikdo neuplácí, já jsem naivka

Dienstbier si zakládá na pověsti čistého politika. Nikdy prý nechtěl jít do ničeho pochybného. A okolí to o něm moc dobře ví. "Mně nikdo úplatek nenabízel, ani mě neprosil o podezřelou pomoc," přiznal. "Já platím za takového naivku, který si myslí, že to jde dělat čistě."

A o to se prý hodlá snažit i ve svém dalším působení v ČSSD. Odchod ze strany nezvažuje. "Chci se snažit, aby naše strana prosazovala to, co je rozumné. Včetně boje proti korupci." A to podle něj umožňuje spíše koncepce Bohuslava Sobotky, kterého Dienstbier favorizuje na post předsedy strany. "Jeho program je mi sympatičtější," přiznal.

Do popředí se už Dienstbier příliš drát nebude. "Pokud by se opakovaly komunální volby v Praze, tak bych už na primátora nekandidoval," podotkl. "Neviděl bych žádné garance a ani kolegové z tamní organizace by mě tam zřejmě nechtěli."

Místopředsedou ČSSD by se ale stal celkem rád. "Rozhodnou delegáti," zdůraznil. Kromě místopředsedy se bude na celostranickém březnovém sjezdu volit přirozeně i šéf strany, konečně tam tedy vyústí lítý boj mezi Sobotkou a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem.


Taková jemnější Káhira by nám neuškodila

Podle Krause je jedním z klíčových problémů české politiky, že nevychovává k politické zodpovědnosti. Čeští politici si prý mohou dělat, co chtějí, pak řeknou, že trestní odpovědnost vyřeší orgány činné v trestním řízení, a mají pokoj. "Kde je ale ta politická odpovědnost? Přece, když se na jeho podřízené něco provalí, no tak z hlediska politické funkce by, i když jemu osobně nebude nic prokázáno, měl říct: děkuji, omlouvám se, sbohem."

"No tak asi veřejnost na politiky pořád ještě dostatečně netlačí," opáčil Dienstbier. "A to byste tady chtěl Káhiru, nebo co?" kontroval Kraus příkladem masivních nepokojů v Egyptě, které donutily padnout tamní režim. "Káhiru, klidně. Třeba by to té situaci prospělo," kývl politik. "Ale takovou jemnější. Koneckonců, u nás máme tendence dělat všechno spíš sametové."

Jiří Dienstbier je synem a jmenovcem nedávno zesnulého senátora a proslulého disidenta Jiřího Dienstbiera. Do obecného povědomí vstoupil především jako tvář sociální demokracie v komunálních volbách do pražského zastupitelstva, kdy kandidoval na primátora. Po volbách, které vyhrála TOP 09, ho ale jeho vlastní strana "obešla" a proti jeho vůli vstoupila do koalice s ODS. Dienstbier se pokoušel dostat do čela pražské buňky, ale proti Petru Hulínskému ho podpořila jen třetina kolegů.

V současné době má Dienstbier zájem o otcovo křeslo senátora za Kladensko, které zůstalo v lednu opuštěné. Proti němu kandiduje starosta Kmetiněvsi Luděk Kvapil za TOP 09, kladenský primátor Dan Jiránek za ODS a svůj zájem už oznámila i šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

Více o Show Jana Krause:

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: par

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …