Křiklouni proti islámu jsou nebezpeční, varuje analytik Schneider

18.04.2016 23:04

Analytik v pondělních Událostech, komentářích České televize prozradil, zda jsou podle jeho názoru česká armáda a policie připraveny na možný příval uprchlíků. Konstatoval, že si Evropané musejí zvyknout na trvale vyšší riziko teroristických útoků na kontinentu. Vláda by proto policii a armádu měla využívat efektivněji. Riziko ale představují i lidé, kteří křičí něco o islámu, aniž o něm něco vědí.

Křiklouni proti islámu jsou nebezpeční, varuje analytik Schneider
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Schneider

„Musíme si připustit, že hladina nebezpečí útoků v Evropě se zvedla, a to v podstatě asi už natrvalo,“ poznamenal hned v úvodu analytik. Na tuto situaci bychom si měli zvyknout a lépe využívat naše bezpečnostní kapacity. Rozhodně by nebylo dobré našimi omezenými silami plýtvat.

„Musíme si uvědomit, že stát nemůže reagovat úplně na všechno, může s maximální možnou účinností reagovat jen na případy, které představují skutečnou hrozbu,“ doplnil host. Toho si musejí být vědomi jak občané, tak politici, kteří by se neměli pokoušet jen nahnat politické body. Jedna věc totiž je posílit ostrahu např. v obchodech, jenže pak je třeba si říct, zda tito policisté a vojáci nebudou chybět jinde. Nebo jestli budou dost odpočatí, zda si budou moct policisté a vojáci vzít dovolenou.

Podle Schneidera je navíc nesmyslné věřit, že bude možné řídit tajné služby z nějakého centra např. v EU. Smysluplná je bilaterální spolupráce mezi státy, kterou je třeba dlouhodobě pěstovat.

A je tu ještě jeden úhel pohledu, na který nesmíme zapomenout. „Tady bych viděl velké riziko v lidech, kteří vykřikují něco proti islámu, aniž o něm něco vědí, protože zpravodajci se neobejdou bez informací z této komunity,“ připomněl všem divákům. Zpravodajci těžko získají nějaké informace z komunity, která se bude cítit ohrožená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…