Kriminalita klesá? Plukovník Šlachta se ohradil proti Rakušanovu výkladu čísel

15.08.2023 19:59 | Komentář

Hnutí Přísaha Roberta Šlachty zkritizovalo ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a jeho činnost – podle Přísahy tedy spíše nečinnost – související s vývojem bezpečnosti v České republice. Šlachta se vymezil vůči Rakušanově interpretaci statistických dat, že dostatečně neupozorňuje na začátek trendu v růstu míry kriminality. Řešení problému vidí hnutí Přísaha v obnovení samostatnosti cizinecké policie a v obnově specializovaných policejních útvarů.

Kriminalita klesá? Plukovník Šlachta se ohradil proti Rakušanovu výkladu čísel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta

Občanské hnutí Přísaha, které v dubnu 2021 zaregistroval bývalý policista Robert Šlachta, se v tiskové zprávě vymezilo vůči ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN). Svou nečinností dle Přísahy ohrožuje bezpečnost v České republice, přičemž její aktuální vývoj to dokazuje a měl by být vnímán jako varování před možným budoucím vývojem.

Šlachta se ohradil vůči Rakušanově interpretaci statistických dat. Způsob, kterým je prezentoval dle něj dostatečně nevypovídá o začínajícím trendu zvyšující se procentuální míry kriminality, a to i u cizinců. „Tato Rakušanova statistika neumí podchytit trend vzestupu nových fenoménů. A také neříká, jak bezpečně se lidé cítí. Měli bychom bojovat za každý jeden život, který může být zbytečně zničený nečinnosti politiků, především ministra vnitra a nekompetentního policejního prezidenta,“ napsal zakladatel hnutí Přísaha.

Rakušan na tiskové konferenci poděkoval Policii ČR za skvěle odvedenou práci při dostihnutí pachatele v případě dvou trestných činů znásilnění ukrajinskými pachateli a srovnal data o kriminalitě z let 2019 a 2023. Poukázal na skutečnost, že v letošním roce bylo zatím zaznamenáno o pět tisíc trestných činů méně než za stejné období v roce 2019.

Též zdůraznil, že cizinců na českém území žije okolo 10 až 11 procent a trestných činů se dopouštějí pouze v 11,5 procentech případů. „Kriminalita páchaná Ukrajinci se v současné době pohybuje okolo 4 procent,“ doplnil Rakušan a v závěru tiskové konference zopakoval slova šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové, že „v každém národě je zhruba stejné procento zvrhlých hovad“ a na jejich národnosti nezáleží. „Důležité je zločince potrestat. A pokud je to možné, maximálně pomoci oběti,“ citoval ministr vnitra.

Hnutí Přísaha dále zdůraznilo, že již dlouhodobě upozorňuje na fakt, že Rakušan společně s policejním prezidentem ČR, kterým je od dubna 2022 Martin Vondráček, selhávají v kontrole cizinců při vstupu na území České republiky. „Za celou dobu od jara 2022 neudělali žádná opatření, abychom měli situaci na našem území pod kontrolou,“ upozorňuje Šlachta.

A hnutí Přísaha se též shodlo na tom, že ministerstvu vnitra se příliš nevyplatilo zrušení samostatnosti cizinecké policie ani rozpuštění Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Z krajských ředitelství, kde se cizinecký prvek nyní řeší, odcházejí kvalifikovaní policisté, situace se zhoršuje,“ varuje Šlachta.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu byl v roce 2016 sloučen s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality. Po oznámení tohoto sloučení Robert Šlachta, jenž Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vedl mezi lety 2008 a 2016, rezignoval.

Jako systematické řešení představeného problému hnutí Přísaha nabízí obnovení specializovaných policejních útvarů a osamostatnění cizinecké policie. „Je důležité, abychom problémům v oblasti bezpečnosti preventivně předcházeli, a ne se uspokojeně dívali na statistiky,“ prohlásil Robert Šlachta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…