Rakušan svolal tiskovku kvůli násilí Ukrajinců: Každý národ má zhruba stejné procento hovad. Situace je pod kontrolou

13.08.2023 12:45 | Reportáž

„Každý národ má zhruba stejné procento zvrhlých hovad“. Těmito slovy Dany Drábové oglosoval ministr vnitra Vít Rakušan dva případy znásilnění žen ukrajinskými mladíky z posledního týdne. Svolal kvůli tomu zvláštní tiskovou konferenci, kde předložil data, že kriminalita ukrajinské menšiny se nijak zásadně nevymyká. A varoval před zobecňováním na celou ukrajinskou menšinu. Pouze populisté a lidé žijící ze strachu mohou podle něj zneužívat kriminálních činů k podněcování nenávistných projevů.

Rakušan svolal tiskovku kvůli násilí Ukrajinců: Každý národ má zhruba stejné procento hovad. Situace je pod kontrolou
Foto: archiv Naše Média a.s.
Popisek: Vít Rakušan na tiskové konferenci k násilí Ukrajinců

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí

Ministr vnitra Vít Rakušan během neděle nečekaně rychle svolal na dvanáctou hodinu do zasedačky ministerstva tiskovou konferenci. Překotnost akce dokazuje, že akreditace novinářů končila pouhou hodinu před začátkem. Důvodem bylo ministrovo vyjádření ke dvěma případům znásilnění Ukrajinci z posledních dní.

Ukrajinců do Česka dorazilo vloni před válkou několik set tisíc, mnoho dalších tu žilo předtím. Jejich soužití s většinovou společností je tématem od letošního června, kdy v Brně došlo při potyčce k vraždě Roma Ukrajincem. Důvodem byla neshoda na hlasité hudbě v tramvaji.

Následovala bitka mezi Romy a Ukrajinci v Pardubicích, po které začali Romové protestovat proti tomu, že je stát nedovede ochránit.

Následovaly další střety, zejména v obcích Ústeckého kraje, vše vyvrcholilo v červenci opět v Brně pochodem Romů „na Ukrajince“ v tamní vyloučené čtvrti.

ParlamentníListy.cz tématu věnovaly neobyčejně otevřenou polemiku mezi senátorem a starostou Michaelem Canovem, europoslancem Tomášem Zdechovským a právničkou Klárou Samkovou.

V tomto týdnu ale následovaly události, při kterých došlo k brutálnímu znásilnění dvou žen mladými Ukrajinci, v prvním případě (o druhém zatím nejsou známy podrobnosti) završené neúspěšným pokusem vraždy.

Po těchto událostech čelil ministr vnitra Vít Rakušan od opozice výzvám k odstoupení, zejména když ve své reakci na první znásilnění jen formálně vyjádřil účast oběti a více řešil varování před mstou na Ukrajincích.

V sobotu na základě informací z internetu policie pořádala v Plzni velké manévry proti očekávanému pochodu, který se nakonec vůbec nekonal.

Ministr vnitra se téhož dne účastnil duhového pochodu Prahou Prague Pride, ale už v té době se hlavním městem šířily informace o druhém znásilnění, které se mělo odehrát v noci u autobusové zastávky v Hostivaři.

V neděli dopoledne svolal ministr vnitra tiskovou konferenci společně s policejním prezidentem Martinem Vondráškem.

Tiskové konference se nezúčastnil původně avizovaný chargé d´affaires ukrajinského velvyslanectví Vitalij Usatyj. Ten již několik měsíců zastupuje chybějícího velvyslance, kterého prezident Zelenskyj po skončení mandátu Jevhena Perebyjnise doposud nejmenoval.

Rakušan: Jsou tu tvrdá data a proti nim nenávistné příspěvky

„Chtěl bych poděkovat Policii ČR za skvělou práci, protože pachatele těchto obludných trestných činů se podařilo velmi rychle dostihnout,“ ocenil práci strážců zákona člen vlády. „Chtěl bych říci, že i přes tyto útoky, které samozřejmě všichni musíme odsoudit, patří Česko stále k jedné z nejbezpečnějších zemí,“ dodal jedním dechem.

Následně předestřel srovnání dat o kriminalitě z roku 2019, posledním předcovidovým rokem, s rokem 2023 a zdůraznil, že za období roku 2023 bylo prozatím zaznamenáno o 5 tisíc trestných činů méně než za stejné období v roce 2019.

„V roce 2023 žije na území České republiky asi 10 až 11 procent cizinců a data ukazují, že cizinci páchají zločiny jen asi v 11,5 procentech případů. Většinu zločinů mají stále na svědomí Češi,
Moravané a Slezané. Ta tvrdá data mají často mnohem větší vypovídací hodnotu, než emotivní vyjádření, s nimiž se často setkáváme na sociálních sítích,“ pravil Rakušan.

Poté dostal slovo Vondrášek a sdělil novinářům, že jim dá k dispozici jen část informací a to kvůli stále probíhajícímu vyšetřování. Zdůraznil, že policisté během šesti hodin dokázali zadržet pachatele zločinu v Plzni. A obdobně rychle postupovali i ve druhé kauze na Praze 10. Tady je ale pravděpodobným pachatelem mladistvý, takže policie musí být ještě zdrženlivější v poskytování informací a v případě soudního řízení a odsouzení dostane pachatel vzhledem k nižšímu věku i menší trest.

Policejní prezident tady zdůraznil, že podezřelému v Plzni hrozí i 25 let odnětí svobody, či výjimečný trest.

„Policisté pravidelně vyhodnocují bezpečnostní situaci ve svém teritoriu a podle toho, jak se ta situace vyvíjí, a v případě, že se někde kriminalita zvyšuje, tak tam případně posiluje hlídky,“ uvedl Vondrášek.

Rakušan poté zdůraznil, že všem zločincům bude měřeno stejným metrem.  

„Všechny případy spáchané na území České republiky budou vyšetřovány stejně a všichni pachatelé budou bez rozdílu souzeni podle zákonů České republiky. Chci jasně zdůraznit, že zákony České republiky platí pro každého, kdo tady žije, kdo tady pobývá,“ hřímal do mikrofonu Rakušan s tím, že chce, aby se každý občan žijící v Česku mohl cítit bezpečně, ale současně důsledně odmítl uplatňování principů kolektivní viny v případě konkrétních trestných činů. „Chtěl bych všechny požádat, aby nechali Policii ČR dělat svoji práci,“ žádal.

Nenávist podle Rakušana podněcuje např. ten, kdo se na tom snaží získat politický kapitál, což je podle Rakušana nepřijatelné.

 

 

„Kriminalita páchaná Ukrajinci se v současné době pohybuje okolo 4 procent,“ zdůraznil Rakušan s tím, že vzhledem k nárůstu počtu ukrajinských uprchlíků v Česku je toto číslo v mezích a nijak nevybočuje od ostatních ukazatelů.

V závěru tiskové konference si Rakušan vypůjčil slova šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové. „V každém národě je zhruba stejné procento zvrhlých hovad. Na národnosti nesejde. Důležité je zločince potrestat. A pokud je to možné, maximálně pomoci oběti,“ citoval ji.

Dana Drábová promluvila

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rakusane, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiroslav Benes , 13.08.2023 16:35:02
Že jsi lhář vědí všichni, ale proč diskriminujete ruské umělce a sportovce to nám hlava nebere?! U Ukrajinců je to OK a u Rusů ne? Špína a hnus vládne této zemi!

|  21 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …