Krize v ČT: Šarapatka to chtěl taky. Exšéf taky. Fakta lezou ven

18.11.2020 8:08

Po úterní pojízdné demonstraci před sídlem ČT a výstupech některých senátorů se kritizovaní radní ČT rozhodli uvést na pravou míru některá fakta, která obhájcům současného vedení televize nesouhlasí. Po Luboši Xaveru Veselém, který tématu věnoval celé večerní vysílání na svém facebooku se vyjádřili i Hana Lipovská a Pavel Matocha.

Krize v ČT: Šarapatka to chtěl taky. Exšéf taky. Fakta lezou ven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu České televize před její budovou na kavčích horách. Pořadatel Milion chvilek ji pojal jako demonstraci v autech

Anketa

Dělá prezident Zeman svou práci dobře? (Ptáme se od 18.11.2020)

80%
20%
hlasovalo: 20407 lidí

Hana Lipovská se opět stala terčem kritiky všech pražských kaváren. Tentokrát kvůli odvolání Dozorčí komise ČT, které navrhla na jednání minulou středu a které bylo vyloženo tak, že se pokouší destabilizovat Českou televizi.

Jejím hlavním oponentem jako tradičně byl radní Zdeněk Šarapatka, který dramaticky protestoval hned po hlasování.

„Je to jako v Poslanecké sněmovně, kde si taky hlasovací mašinerie odhlasuje všechno, bez ohledu na ty druhé,“ zuřil Šarapatka, který se jednání účastnil kvůli pandemii distančně. „Budu chtít znát detailně konkrétní důvody,“ ujistil. Působí to prý jako reakce na případ pozemků pod ostravským studiem. „Volání po krvi bylo naplněno a veškerá bagatelizace ze strany některých kolegů je zbytečná,“ uzavřel svůj výstup.

Hana Lipovská ale upozorňuje, že sám Šarapatka v minulosti nejenže vystupoval vůči Dozorčí komisi kriticky, ale dokonce ji chtěl odvolávat a nabádal, aby tak rada v roce 2020 učinila.

Hana Lipovská přímo ocitovala Šarapatkova slova, když se na Radě v prosinci 2019 jednalo o rozpočtu na následující rok: „A musím říct, že Dozorčí rada, tak, jak nám předložila Zprávu, která se týká rozpočtu 2020, tak nemá moji důvěru. Bohužel tímto pádem nemá důvěru ani Dozorčí rada, pardon, omlouvám se, Dozorčí komise. Protože Dozorčí komise je ta, o kterou již stanoviska se má opírat Rada České televize. Komu tedy má věřit než své Dozorčí komisi? Za mě je to velké minus, práce ve finální, který v tak zásadním, vlastně, nejpodstatnějším dokumentu, předkládá Dozorčí komise, je pro mě totéž, co se rovná, možná to zní bolševicky, já se omlouvám, ten výraz, ale jiný mě nenapadá, ztráta důvěry. Pro mě je to osobě ztráta důvěry v práci Dozorčí komise, A chtěl bych pořádat Radu ČT a své kolegy, aby do budoucna, ať dopadne Rozpočet 2020 jakkoli, aby se neprodleně zabývala otázkami obsazení Dozorčí komise. Já nemám důvěru v Dozorčí komisi, která není schopna zaujmout jediný normální doporučení, který by nám dala.“

A jak doplnila, podporu toto stanovisko mělo i u tehdejšího předsedy Rady ČT Jana Bednáře. Když však minulou středu došlo na hlasování, Šarapatka byl proti. Spojence ale našel jen v radním Martinu Doktorovi, takže odvolání bylo deseti hlasy ze třinácti přítomných schváleno.

Přesto, že již v minulém roce jako první o odvolání komise mluvil. Za tuto prozíravost mu Hana Lipovská děkuje.

Kauza Ostrava: Zážitek s předsedou komise

Otázka odvolání Dozorčí komise byla na radě položena během roku 2020 ještě několikrát, například na srpnovém jednání předložil tento návrh radní Kratochvíl. Jak Lipovská dodává, tehdy pro nehlasovala, chtěla se nejprve podrobně seznámit s prací komise.

A co se dělo dále? „Už v září bylo zřejmé, že k obměně dojít musí. Jakkoli já sama jsem prosazovala odvolání až po schválení rozpočtu a dalších klíčových dokumentů. Jednání komise bylo nadále laxní, odmítavé a pasivní,“ vzpomíná Lipovská, která se jako ekonomka začala (jak avizovala už při své kandidatuře) intenzivně zajímat o finanční toky na Kavčích horách.

Uvědomovali si to i ostatní členové rady, předseda Kühn je prý vyzýval k návrhům na vhodné kandidáty do nové komise.

Definitivním zlomem podle Lipovské byla „kauza Ostrava“. Radě ČT byl předložen ke schválení nákup pozemků pod ostravským studiem ČT. Nejprve byla věc předložena na jednání 21. října, kdy ovšem být projednána nemohla, protože Dozorčí komise nedodala požadované podklady. Zcela chyběly například znalecké posudky, bez kterých nemůže být žádná finanční transakce v České televizi jako veřejnoprávní korporaci schválena.

Bod byl odložen na další jednání (tedy na minulou středu 11. 11.) a v mezidobí se Lipovská intenzivně snažila s členy komise věc vyřešit.

„Nepříjemně mě překvapila snaha předsedy dozorčí komise problém zlehčovat a bagatelizovat,“ popsala svou zkušenost. Vrcholem pak bylo vystupování předsedy komise na příslušném jednání, kde nebyl schopen odpovídat ani na to málo, co komise do podkladů zahrnula.

Proto se následně rozhodla navrhnout odvolání komise. Upozorňuje, že úplně stejnou procedurou byla komise odvolána již v roce 2010 a nebyl s tím tehdy žádný problém.

Během minulého týdne se Hana Lipovská o kauzu ostravských pozemků zajímala dále a zjistila další neuvěřitelné lapsy Dozorčí komise. Například měla Radu ČT upozornit, že při nákupu nemovitého majetku management vůbec nepotřebuje souhlas rady (na rozdíl od prodeje) a že by si případným schválením návrhu na koupi přivlastnila pravomoc, která jí podle zákona nenáleží (Rada nakonec návrh neschválila, ale ani neodmítla, protože většina se zdržela hlasování – pozn. PL.cz).

Ať si pan poslanec od Pirátů nejdříve přečte zákon

Místopředseda Rady ČT Pavel Matocha si kromě toho v „kauze Ostrava“ povšiml značné nestability v názorech generálního ředitele Petra Dvořáka. Ten najednou začal hlasitě obhajovat názor, že k nákupu pozemků pod ostravským studiem souhlas Rady ČT vůbec nepotřebuje.

Přitom na jednání rady minulou středu radní vehementně ujišťoval, že mu problematickou koupi za nadhodnocenou cenu musí schválit.

Zároveň tímto zjištěním padá argument některých poslanců, například Piráta Tomáše Martínka. Ten vyčítal Haně Lipovské, která proti schválení nadhodnoceného nákupu protestovala a předložila právní posudek, který před schválením varoval, že „prosadila na posledním jednání rady rovněž absurdní odmítnutí nákupu pozemků pod budovou ostravské pobočky České televize. Je zřejmé, že Hana Lipovská se snaží veřejnoprávní televizi destabilizovat“.

„Neměl by si pan zákonodárce Martínek, dříve než začne kritizovat Radu ČT, alespoň přečíst zákon o České televizi, ze kterého by zjistil, že v tomto případě záleží výhradně na rozhodnutí generálního ředitele, že toto rozhodnutí za zákona nepodléhá schválení Rady ČT,“ ptá se místopředseda Matocha.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…