Krizový štáb? Rozhodují o nás, ale mají své jisté. Klaus ml. přišel se zásadní připomínkou

13.10.2020 18:59

Václav Klaus mladší se na svém facebooku vymezil proti členům ústředního krizového štábu. Podle poslance jde o lidi, kteří jsou zaopatření od státu a nejsou finančně ohrožení. „Měli by tam zasednout i lidé z ekonomických oblastí, které jsou nejvíc zasažené!“ burcoval předseda Trikolóry. „Nějaké kecy plukovníka, že musíme všichni společně zplošťovat křivku nákazy tím, že zavřeme provozovny včetně obyvatelstva, ty ať si nechá doma pro dceru, když plánují ten svůj byznys plán,“ připomněl kauzu uživatel v diskusi.

Krizový štáb? Rozhodují o nás, ale mají své jisté. Klaus ml. přišel se zásadní připomínkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Poslanec Václav Klaus mladší se na svém facebooku opřel do členů ústředního krizového štábu. Podle něj sedí v tomto orgánu lidé, kteří mají plat od státu a nejsou finančně ohrožení. „Nikdo z nich při svých rozhodnutích neřeší svoji ekonomickou situaci. Měli by tam zasednout i lidé z ekonomických oblastí, které jsou nejvíc zasažené!“ dodal předseda Trikolóry.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

Hlavní tváří zavádění opatření je ministr zdravotnictví Roman Prymula, který byl po nějaký čas na jaře předsedou ústředního krizového štábu. Právě na něj mohla mířit výtka Klause mladšího. Ministr před týdnem totiž zveřejnil svůj majetkový příjem. V něm byla k nalezení i částka jeden celý milion českých korun jako „jiný peněžitý příjem“. Prymula vysvětlil, že šlo o odprodej podílu ve společnosti Solek, která se zabývá obnovitelnými zdroji.

Prymula má ale i další příjmy, které nejspíše nejsou ohroženy jeho nynějšími opatřeními proti covidu. Za minulý rok měl příjmy jako zástupce přednosty Ústavu sociálního lékařství, za úvazek na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové a dále za místo v dozorčí radě Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. Jako plukovníkovi mu rovněž náleží vojenská výsluha.

V roce 2016 kvůli spojení s farmaceutickými společnostmi byl vyhozen z místa ředitele hradecké nemocnice. Tehdy se snažil zatajit svoje působení ve firmě Biovemed vlastněné jeho dcerou. Tehdejší ministr zdravotnictví Němeček ho okamžitě odvolal.

Pod příspěvkem Václava Klause se objevilo mnoho komentářů. Například Jiří Jeniš si myslí, že by do štábu měli zasednout skuteční praktičtí odborníci. „Ne jen sběrači čísel, dat, metodikové, teoretikové a svou historií jinak velmi nespolehlivé osoby. Což je bohužel náš případ v plné nahotě,“ dodal Jeniš.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí

Později Jeniš v diskusi napsal, že pokud se k veřejnosti vyvolávají restrikce, tak pro ně musí být dobré zdůvodnění. „Ne že tady každý den někdo hází nějakými čísly, která se navíc neustále mění, a nikdo vlastně neví, odkud jsou ta čísla čerpána, zda jsou vůbec aspoň částečně relevantní. Všechna ta data musejí být vystopována tak, abych nastavil restrikce, které jsou skutečně nevyhnutelné a zcela zřejmě střílí do černého. Ne že nás všechny plošně zavřou doma, neskutečně tím ochromí již tak zdevastovanou ekonomiku a veřejnost se nedozví jeden jediný pádný důvod. Nějaké kecy plukovníka, že musíme všichni společně zplošťovat křivku nákazy tím, že zavřeme provozovny včetně obyvatelstva, ty ať si nechá doma pro dceru, když plánují ten svůj byznys plán,“ zmínil tehdejší kauzu.

Prymula navíc prý neřekl, co se stane s virem koronaviru, když se zmírní jeho přenos. Jeniš si myslí, že nic, jelikož pokud nezmutuje do mírnější podoby, tak tu s námi bude nadále a nezničí ho ani vakcíny. Odborníci měli podle něj sedm měsíců na to, aby efektivně ochránili rizikové skupiny, avšak měli vyzkoumat pouze plošná omezení, jež prý rozbourají jak společnost, tak ekonomiku. „Ale toto vymyslí i desetileté dítě, na to není potřeba tyto diletanty platit z peněz daňových poplatníků. Navíc se jich tato ekonomická opatření vůbec nedotknou, mají svoje jisté za každého stavu, a naopak pro řadu z nich je to i skvělý privátní byznys,“ uzavřel.

Uživatelka jménem Hubina Verča Věrča zmínila, že Václav Klaus by měl jako učitel zastavit distanční výuku, jelikož prý moc dobře ví, jak je pro děti a jejich výuku devastující.

Miroslav Výborný si myslí, že je třeba do štábu dosadit nezávislého odborníka na statistiku. „To, co se momentálně se znalostí a interpretací čísel děje (nejen ve vládě, ale i v opozici a médiích), je totální tragédie,“ napsal.

Satirický účet Fanclub KFC v České republice sdělil, že právě proto navrhli povolání generálního ředitele KFC v České republice Libora Hubíka. „Zachránil nás před McDonaldem, zachrání nás i před covidem!“ dodali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…