Kroupa: Je tu nenávist. Je třeba ji mírnit

28.01.2023 15:50 | Ze sítí

Ve volebním štábu Petra Pavla vystoupil politolog z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Daniel Kroupa. Upozornil, že v české společnosti je mezi lidmi přítomna nenávist a volební kampaň je příležitostí, jak ji přiživit. Prezidentští kandidáti by ji proto měli mírnit.

Kroupa: Je tu nenávist. Je třeba ji mírnit
Foto: archiv
Popisek: Chartista Daniel Kroupa

Kroupa konstatoval, že ze začátku druhého kola se mu zdála prezidentská kampaň jako „hodně špinavá, protože se objevily billboardy, které zpochybňovaly naše mezinárodní závazky, ale to bylo rychle staženo. No a ty závěrečné debaty, ty byly takové spíše mdlé,“ řekl Kroupa.

Kampaň podle Kroupy může být ostrá, ale měl by v ní být znát i respekt ke svému soupeři. „A nemá se překračovat rámec našich ústavních hodnot, ani rámec našich mezinárodních závazků,“ pravil Kroupa.

Už od Miloše Zemana, dosluhujícího prezidenta, jsme podle Kroupy byli zvyklí, že kampaně překročily jistý rámec, ale Babiš podle politologa zašel ještě dál než Zeman. „Víte, ta nenávist je v naší společnosti mezi lidmi, a předvolební kampaň může být příležitostí, kdy se probudí. A těžko hledat, ze kterého tábora to vzešlo. Ale právě proto mají ti kandidáti své příznivce mírnit a vystupovat spíše klidnějším než konfrontačním dojmem,“ míní Kroupa.

Babiš podle něj opakováním slova mír vlastně jen zpochybňoval českou podporu Ukrajině. „Když pan Babiš neustále opakoval slovo mír, tak to neznamená, že chce mír, ale že se obrací na skupinu lidí, kteří zpochybňují českou podporu Ukrajině. Tuto skupinu se snažil získat,“ řekl Kroupa.

Pokud podle Kroupy vyhraje Pavel, což se podle průběžných výsledků zdá, česká politická scéna se podle Kroupy zklidní. „A pokud vyhraje pan Babiš, tak možná budeme říkat ‚zlatej Zeman‘,“ zaznělo od politologa.

Vysoká volební účast podle něho znamená, že Babišova kampaň, kterou se snažil své odpůrce odradit z účasti ve volbách, neuspěla. Podle Kroupy se teoreticky může stát, že po Babišově prohře se bude hnutí ANO rozkládat. „Ale já bych řekl, že dvě vlaštovky jaro nedělají,“ uvedl v narážce na hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka z hnutí ANO a na primátora Ostravy Tomáše Macuru taktéž z Babišova hnutí.

Toho, kdo volby prohraje, Kroupa vyzval, aby uznal porážku a aby vyzval své příznivce, aby druhého kandidáta respektovali jako prezidenta celé republiky. Vítěze naopak vyzval, aby oslovil i ty voliče, kteří ho nevolili, a aby jim ukázal, že bude i jejich prezidentem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podle euforie v TV studiu to vypadá, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTomáš Varoh , 28.01.2023 15:58:02
že se celý národ bude ochotně stěhovat kamsi na hodně dálný východ kde v klidu vymře.Opravdu netuším čím právě špión,vydíratelný Ruskem bude opravdu naší zkázou a z ČR bude cíl raket.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…