Krvavá bitva na východě Ukrajiny prý potrvá až do zimy. USA dochází trpělivost s Evropou, která je moc hodná na Rusko

16.07.2014 10:36

Válka na východní Ukrajině postupně spěje k vyústění v podobě krvavých bojů o dvě velkoměsta na východě země. Půlmilionový Luhansk, ale především milionový Doněck, který je navíc průmyslovým centrem a přirozenou metropolí východu země. I stoupenci provládních sil přitom očekávají, že v ulicích měst mohou bitvy s povstalci probíhat dlouhé měsíce a mohou přinést mnoho obětí.

Krvavá bitva na východě Ukrajiny prý potrvá až do zimy. USA dochází trpělivost s Evropou, která je moc hodná na Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

Komentátor MF Dnes Luboš Palata, který v tomto střetu tradičně stojí spíše na straně Kyjeva, uvedl jako výstražné memento pro celé město osud místního hypermoderního letiště. To se v květnu po prvních střetech mezi vládními vojsky a separatisty proměnilo v hromadu trosek.

Palata píše, že v otevřeném boji nemohou separatisté ukrajinské armádě konkurovat, a to ani s dodávkami zbraní z Ruska. V ulicích měst však prý i podle něj mohou dlouze odolávat a působit armádě těžké ztráty. Město Slavjansk, desetkrát menší než Doněck, dobývala vojska několik měsíců. A navíc, jak v Palatově textu přiznává jeden z velitelů vládních vojsk: „Osvobození Slavjansku bylo možné jen proto, že teroristé město opustili. Ustoupili.“

I vládní jednotky přitom počítají s tím, že bitva o Doněck se povede minimálně do zimy. A navíc musí vládní jednotky zaútočit rychle, neboť jakákoliv prodleva dává opozičním silám šanci k mobilizaci. Navíc Palata poznamenává, že ukrajinská armáda nemá pro boj v ulicích žádný speciální výcvik. Tím spíše, že boj v obydleném městě je oříškem pro jakoukoliv armádu.

Zároveň se ve Spojených státech připravuje další zásah zaoceánské supervelmoci do dění na Ukrajině, ale i v Rusku. Ve Washingtonu leží návrh skupiny republikánských senátorů, která navrhuje pomoc Ukrajině a zároveň výrazné zpřísnění sankcí proti Rusku. Návrh obsahuje i závazky USA posílit vojenské kontingenty NATO v Polsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku.   

Agentura ITAR-TASS zveřejnila zprávu, podle které minimálně devět členských zemí EU není ochotno podpořit žádné nové sankce vůči Rusku. To jen potvrzuje prohlubující se rozkol nad touto otázkou mezi EU a USA, ale i v rámci sedmadvacítky.

Podle diplomatických zdrojů z Bruselu se navíc jedná o země, které se řadí k nejvlivnějším v celé sedmadvacítce. Konkrétně Německo, Francie, Itálie, která navíc nyní EU předsedá, a navíc Rakousko, Lucembursko, Bulharsko, Řecko, Kypr a Slovinsko.

Světová média citují i oficiální americkou verzi, podle které spolu měli hovořit prezident Obama a německá kancléřka Angela Merkel. Z rozhovoru měla vyplynout shoda, že Rusko nyní nečiní dostatečné kroky pro zmírnění napětí na Ukrajině, a proto budou spolupracovat na nových ekonomických sankcích proti Rusku.

Prezident a kancléřka znovu potvrdili svůj závazek spolupracovat s ostatními spojenci, aby zajistili, že Evropská unie a USA budou úzce spolupracovat na opatřeních, která by v případě nutnosti přenesla náklady na Rusko a zároveň podpořila dlouhodobou stabilitu a prosperitu Ukrajiny.

Agentura Reuters odhaduje, že EU po středečním jednání zpřísnění sankcí vůči Rusku vyhlásí, rozhodně však nebude odpovídat představám Washingtonu. Je otázkou, jak zareagují USA, které podle agentury již s váhavým přístupem EU ztrácejí trpělivost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…