Krym má hlad. Žádá Rusko o přehodnocení embarga na ukrajinské potraviny

17.08.2014 15:02

Ruskem anektovaný poloostrov Krym trpí nedostatkem potravin. Kvůli své poloze je odřízlý od ruské pevniny a je tak životně závislý na dodávkách zboží z Kyjeva. Ty však nyní na poloostrov neproudí, jelikož Rusko uvalilo na dovoz jídla z Ukrajiny embargo. Tamní úřady už proto poprosily Kreml o přehodnocení stanoviska. Odpověď očekávají v průběhu následujícího týdne.

Krym má hlad. Žádá Rusko o přehodnocení embarga na ukrajinské potraviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Rusko v rámci sankcí proti Ukrajině zakázalo dovážet potraviny z této těžce zkoušené východoevropské země. Důsledky opatření již citelně pocítili obyvatelé poloostrova Krym, který Rusko připojilo ke svému území v březnu letošního roku. Tamní úřady proto Moskvu žádají o udělení výjimky.

„Krym a Ukrajina jsou jako `siamská dvojčata` a poloostrov je na Ukrajině závislý, zvláště na mléčných výrobcích. Dováží ale ve velkém rovněž brambory, rajčata, hovězí a obilí,“ citovaly krymského ministra zemědělství Nikolaje Poljuškina agentury ITAR-TASS a AFP. V českém zpravodajství o tom informoval server Echo24.

Poljuškin měl údajně žádost předložit ruským ministrům, kteří na Krym přicestovali ve čtvrtek. Odpověď by z Moskvy údajně měla přijít v následujícím týdnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…