Kšefty ve jménu Ruska. Na generála Pavla vytáhli zakázku z jeho okolí

27.10.2022 9:54 | Ze sítí

Nejen k minulosti prezidentské kandidáta Petra Pavla se znovu vrátil komentátor Petr Holec a vyložil na stůl pochybnosti, zdali Pavel nebyl „ruský šváb“. Ke Kremlu prý Pavla nepojí jen jeho minulost za totality, ale i působení jeho okolí včetně jeho blízkého spolupracovníka Petra Koláře. Právě exdiplomat Kolář má totiž pracovat pro firmu, která se dosti zajímala o „velké peníze pro Rusko“ bez ohledu na dění na Ukrajině. Holec naznačil, od koho již brzy může ve věci minulosti Pavla zaznít jasný verdikt.

Kšefty ve jménu Ruska. Na generála Pavla vytáhli zakázku z jeho okolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta republiky generál Petr Pavel

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
Komentátor se ve vysílání zpočátku vrátil ke stále nejasnému rozložení sil v Praze po proběhlých komunálních volbách. Vznik koalice v Praze se ani po několikátém jednání vítězné koalice Spolu a Starostů společně s Piráty nepřiblížil, jelikož si Piráti kladou podmínku, aby – i přestože nevyhráli ve volbách – mohli nadále působit na magistrátu v koalici i s Prahou sobě.  

„My usilujeme o stejný koncept, jaký byl realizován na vládní úrovni, kdy vláda celostátní je rovněž složena ze všech demokratických subjektů v Parlamentu. Bohužel, za mě z nesrozumitelných důvodů koalice Spolu stále odmítá Prahu sobě, přestože s nimi vedli koaliční jednání,“ nechápal ani na posledním jednání stran dosluhující pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), proč má vítězné Spolu problém s tím, že by je mimo jiného mohli v takto široké koalici Piráti s Prahou sobě přehlasovat.

„Já bych řekl, že se šéfovi Prahy sobě Janu Čižinskému povedl majstrštyk. On vyvedl Piráty z případné budoucí koalice, protože je vtáhl do aliance s Prahou sobě. Myslím si, že ani Petr Fiala nemůže zmáknout to, že by koalice Spolu v Praze šla do kolice znovu s Piráty a Prahou sobě, které tady ničí Prahu čtyři roky. Navíc Prahu úspěšně ničily i dvě strany z těch, které tvoří Spolu – lidovci a TOP 09. Ty se málem rozložily kvůli tomu věčnému chaosu v pražské koalici, který samozřejmě způsobují Piráti a Praha sobě. Ta dvě uskupení tam lidovce a TOP 09 přečíslila a v podstatě je vyšoupla z vlastní koalice,“ míní o situaci komentátor s odmítnutím uvěřit tomu, že by do koalice navrhované Piráty Spolu šlo.

Řešil také možnost toho, zda byl dříve prezidentský kandidát Petr Pavel „ruský šváb“. Holec poukázal, že byl Pavel za totality ve svém působení v armádě a vojenské rozvědce řízen ze zcela jasného místa. „Byl školený pro elitní práci za totality. Tehdy to prostě bylo školení v rámci vojsk Varšavské smlouvy a ty nebyly řízené odjinud než z Kremlu,“ vyřkl.

„Napadá mě takové ošklivé slovo, jestli i Petr Pavel – morální maják dneška – nebyl ‚ruský šváb‘,“ pokračoval komentátor.

Tím však prý ruská stopa u Pavla nekončí. „Petr Kolář, který je Pavlův stvořitel a já si myslím, že i případný jeho kancléř, pokud by se stal nedej bůh prezidentem, má také zajímavou minulost,“ naznačil Holec.

A rozkryl, že spolupracovník Petra Pavla Petr Kolář, někdejší velvyslanec České republiky v USA i v Rusku, je dle něj „člověk, který pracuje pro lobbistickou nadnárodní firmu, která už roky lobuje pro Rusko“.

„Už od anexe Krymu lobbuje pro Sberbank, Gazprom a VTB Bank, což jsou tři největší ruské firmy. Už o tom vyšlo spousta článků i v Británii, kde někteří politici za velké peníze lobbovali za velké peníze pro Rusko. Tahle firma lobbovala dokonce v americkém senátu za zrušení protiruských sankcích, a to nejen po anexi Krymu, ale dokonce i po invazi Ruska na Ukrajinu. Představte si tu ironii. Petr Kolář dělá pro tuhle firmu a je stvořitel Petra Pavla coby prezidenta. Jak by řekl Václav Havel, tak ‚to jsou paradoxy‘,“ nastínil Holec, čímž zřejmě mířit na Kolářovo působení coby jednoho z vedoucích poradců u advokátní společnosti Squire Patton Boggs.

Například pro zájmy Gazpromu tato právnická a lobbistická společnost pracovala až do letošního března a server The Washington Post píše, že patřila k firmám, které „braly miliony od ruských oligarchů, ruských bank nebo čínských technologických společností, aby svým klientům pomohly vypořádat se s rizikem amerických sankcí a snažily se formovat americké zákony či ovlivňovat americké veřejné mínění“.

V souvislosti s pochybnostmi nad Pavlovou minulostí pak komentátor glosoval, že existuje řešení, jak se dobrat pravdy. Oním prostředníkem k tomu má být aktivista a disident Petr Cibulka, jenž je známý svým kyvadlem, které „děsí všechny ruské fízly“.

„Já pořád čekám, až ‚agent Pávek‘ pronikne do České televize. Zatím tam neproniknul v souvislosti se svou minulostí vůbec. Václav Moravec ho přizval jako morální maják a samozřejmě mu pro formu akorát položil velmi snadnou otázku týkající se jeho minulosti a z něj udělal velkou kapacitu a autoritu… Zkusím kontaktovat Petr Cibulku, co bude jeho kyvadélko říkat na minulost ‚agenta Pávka‘, jak to celé bylo,“ naznačil Holec, že již brzy můžeme znát jasný verdikt.

Celý pořad můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…