Kubek ukazoval prstem. Putinovi žoldáci v ČR. Nejdřív covid, teď válka

27.03.2022 17:59

Na CNN Prima NEWS se měla vést debata o tom, zda se čeští lékaři zvládnou postarat o statisíce válečných uprchlíků z Ukrajiny, a prezident České lékařské komory se pořádně rozjel. „Je třeba říct lidem, že ta ruská invaze na Ukrajinu je obrovský problém,“ zdůraznil. „Máme tady prostě pátou kolonu. Jsou zde Putinovi žoldáci. Jsou tu užiteční idioti. Projevovali se v rámci té epidemické krize,“ pokračoval prezident ČLK.

Kubek ukazoval prstem. Putinovi žoldáci v ČR. Nejdřív covid, teď válka
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Milan Kubek

Ve druhé hodině Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS debatovali poslanci Julius Špičák (ANO), Tom Philipp (KDU-ČSL), náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček a prezident ČLK Milan Kubek o tom, zda je české zdravotnictví připraveno na příliv válečných běženců z Ukrajiny.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26654 lidí

„České zdravotnictví považuji za jedno z nejrobustnějších zdravotnictví v Evropě. Jak co se týká kapacit, tak kvality péče. Dlouhodobě je na špičce toho, co evropské zdravotnictví svým pacientům poskytuje,“ začal náměstek Dvořáček.

Jenže jedním dechem dodal, že i v našem systému jsou ta úzká hrdla, která je třeba řešit – např. nedostatek pediatrů či stomatologů.

Vláda to prozatím řeší tím, že u nemocnic nechala zřídit tzv. UA pointy, na kterých se ošetření dočkají právě ukrajinští váleční běženci, aby se českým pacientům dostalo co nejvíce péče v jejich domovských ordinacích.

Když dostal slovo Milan Kubek, pořádně se rozjel.  

„Je třeba říct lidem, že ta ruská invaze na Ukrajinu je obrovský problém a že to pocítíme všichni. Pokud v tom budeme lidem lhát, tak pocítíme to, že se toho tématu zmocní nějací populisté. Máme tady prostě pátou kolonu. Jsou zde Putinovi žoldáci. Jsou tu užiteční idioti. Projevovali se v rámci té epidemické krize. Byli to účastníci těch antivaxerských demonstrací, kteří se nádherně během několika málo týdnů odkopali, v čí prospěch vlastně kopou. Ruský imperialismus je realita a my jsme byli tak naivní, že budeme dělat s Rusy byznys. Dokonce jsme uvažovali o tom, že nám tady Rusové postaví jadernou elektrárnu. To je stejné, jako kdybychom chtěli, aby nám tady Číňané postavili mobilní sítě,“ zuřil Kubek.

V tuto chvíli se podle něj Česko chová skvěle, ale ještě v roce 2015 Česko z Kubkova pohledu vystupovalo ostudně. V době, kdy se Kubek byl podívat v Řecku a viděl, co se tam děje, a viděl, že chování tehdejší české vlády Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše nebylo v pořádku. Podle prezidenta ČLK máme štěstí, že nám to Evropané ze Západu dnes nepřipomínají.

Prezident ČLK je také přesvědčen, že lékařky z Ukrajiny, které s dětmi utíkají do Česka, mají získat existenční jistotu, mají projít intenzivním kurzem češtiny, poté by prověřil jejich lékařské znalosti a co nejrychleji je nechal pracovat v oboru. Ať už v Česku, nebo jinde v EU. To by nechal na nich.

Jedním dechem dodal, že většina Ukrajinců podle jeho názoru zůstává na Ukrajině a léčí zraněné vojáky i civilisty.

Varoval před tím, že třetí dávku proti covidu mají jen dvě procenta Ukrajinců, v tamní populaci se také častěji objevuje HGIV, spalničky i tuberkulóza, a tady by proto lidé měli být obezřetní.

Kubek si ve vysílání také postěžoval, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v této věci příliš málo debatuje s Českou lékařskou komorou. „Mě to velmi mrzí,“ posteskl si prezident ČLK. 

Špičák ocenil, že systém práce s uprchlíky je relativně flexibilní, což je podle něj dobře, ale na straně druhé je prý také nutné prověřit znalosti ukrajinských válečných běženců.

Philipp konstatoval, že spolu s ukrajinskými běženci přijdou do systému zdravotnictví i peníze. Jednak od vlády a jednak v důsledku toho, že si někteří ukrajinští váleční uprchlíci najdou práci a začnou finančně sami přispívat do systému zdravotní péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…