Kubera: Naznačovali jsme lidem, že jsou lemplové. A oni se urazili

15.10.2012 7:47

Krajské volby byly tvrdou lekcí pro celou pravici, ODS nevyjímaje. Přesto se našli lidé, kterým se pod stranickou značkou dařilo. Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nebo senátor Jaroslav Kubera ukázali, že voliči ODS nezatracují. V rozhovoru pro pondělní MF Dnes si ale Kubera klade otázku, co bude dál. Jak se premiér Nečas vypořádá s porážkou? A nabízí rebelové lepší alternativu?

Kubera: Naznačovali jsme lidem, že jsou lemplové. A oni se urazili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ODS Jaroslav Kubera

"Mám negativní ohlasy od členů strany, že se premiér k výsledku voleb nepostavil tak, jak měl. Ale kde je záruka, že ti, kteří teď zneužívají situace, aby se ho zbavili, dosadí do čela lepší garnituru? Také je zajímavé, proč Petr Nečas svolal stranický kongres tak brzy po volbách. Možná aby se strana nestačila vzpamatovat a nechtěla radikálnější změny," uvažuje Kubera.

Návrat doprava

Bolestí ODS podle senátora je, že je příliš rozkročena ke středu. Voliči jí pak neberou jako pravicově ukotvenou stranu a hledí na ni s nedůvěrou. To je ale něco, s čím se občanští demokraté potýkají již od devadesátých let. O přílišném rozkročení svědčí i debaty o zvyšování DPH, proti kterému se Kubera postavil jako první zákonodárce z řad občanských demokratů.

Je však třeba dát pozor i na to, aby návrat doprava nebyl příliš radikální. Levice ODS vyčítá, že jejím politikům schází jisté sociální cítění. To, že se v posledních letech mluvilo především o lidech, kterým se nechce pracovat a na které je třeba vzít přísnější metr, poškozuje stranu v očích lidí, kteří pracovat chtějí, ale v důsledku nedobré hospodářské situace přišli o práci. "Všichni jsou házeni do jednoho pytle. A já věřím, že tu druhou skupinu to velmi uráží," poznamenává senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…