Kubera se chlubil, jak vydělal skoro dva miliony na sportovním mercedesu. A vedle stojící Babiš pronesl vážné varování. Byli jsme na křtu knihy o finanční gramotnosti

18.10.2015 20:16

Měli bychom přestat doplácet na šmejdy a vychytralé rádoby poradce, kteří místo na nás myslí na vlastní kapsu. Jak na to, poradí čerstvě vydaná a netradičně pojatá kniha odborníka na bankovnictví Patrika Nachera s názvem „Konec finančních negramotů v Čechách“, jejímiž patrony se stali i ministr financí Andrej Babiš a senátor Jaroslav Kubera. První varuje před nabídkami na zdánlivě levné peníze, druhý se může pochlubit, že vydělal milion a osm set tisíc na sportovním mercedesu.

Kubera se chlubil, jak vydělal skoro dva miliony na sportovním mercedesu. A vedle stojící Babiš pronesl vážné varování. Byli jsme na křtu knihy o finanční gramotnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Křest knihy Patrika Nachera Konec finančních negramotů v Čechách. Kmotry knihy byli ministr financí Andrej Babiš nebo senátor Jaroslav Kubera

Naštvanost z neseriózní finanční instituce a její drzé reklamy stála u zrodu knížky „Konec finančních negramotů v Čechách“, alespoň tak to podává její autor Patrik Nacher. „Hledal jsem způsob, jak lidem přiblížit pro ně tak nezábavné téma peněz a financí, které je jinak poměrně suchopárné. Nikdo to nechce moc poslouchat, každý chce mít hodně peněz, ale nikoho už nezajímá, jak je vydělat nebo jak je smysluplně utrácet. A když jsem jel kolem nějakého billboardu, tak mě inspirovala reklama na takovou celkem neseriózní finanční instituci, kde bylo napsáno: ‚Dvakrát měř a jednou řež.‘ Mě to tak naštvalo, že jsem o tom nejdříve napsal článek, potom takovou prezentaci a nakonec z toho vznikla tahle knížka,“ vysvětloval Patrik Nacher na křtu své knihy.

A psaní o zásadách finanční gramotnosti pojal hodně neobvykle. „Jednotlivé situace v ní vysvětluji s pomocí známých přísloví a pořekadel, protože jsem si řekl, že to je nejvíc srozumitelné pro všechny generace. Spíš samozřejmě pro tu střední a starší, protože když jsem si to ověřoval, ti mladí přísloví už moc neznají. Ale tak u nich aspoň dojde i k nějaké jiné gramotnosti než jenom finanční,“ konstatoval Patrik Nacher, který se už dvacet let pohybuje v oblasti financí a marketingu. Provozuje několik internetových stránek, z nichž nejznámější se od roku 2005 zabývá tématem bank, poplatků a zvyšování finanční samostatnosti a gramotnosti spotřebitelů – www.bankovnipoplatky.com.  

Babiš radí nepodlehnout nabídkám na „levné peníze“

Křtu jeho knihy se zúčastnil i Andrej Babiš, předseda hnutí ANO, na jehož kandidátce se Patrik Nacher stal pražským zastupitelem. „Pokud se skutečně naplní, že díky této knížce nastane konec finančních negramotů, bude to skvělé. My s tím fakt máme velký problém. Minulý rok u nás bylo 878 tisíc exekucí, to je hrozné číslo. A myslím, že je to i evropský problém a problém odpovědnosti. Byl jsem na rozpočtovém výboru obhajovat navržený deficit pro příští rok sedmdesát miliard, pro další pak plánujeme šedesát a padesát miliard, takže určitě směřujeme k nule,“ přislíbil ministr financí. Naposledy se schodek nižší než sto miliard korun plánoval na rok 2009 (38,1 miliardy Kč) pod taktovkou Miroslava Kalouska. Paradoxně v tom roce skončil rozpočet rekordním deficitem (192,2 miliardy Kč).

V předmluvě ke knize zdůraznil Andrej Babiš odpovědnost jako zásadní vlastnost. „Jde o odpovědnost nepodlehnout všudypřítomnému pozlátku, nabídkám na ‚levné peníze‘. Žádné peníze nejsou levné a každá půjčka něco stojí,“ varoval ministr financí a na křtu knihy, jejímž se stal patronem – nikoli kmotrem, jak bylo přítomnými kvůli negativním konotacím tohoto slova vysvětleno –, ještě dodal: „Důležité je, aby si to uvědomovali rodiče a říkali dětem, že když si půjčí peníze, že je musejí jít vrátit. To je strašně důležité. Bohužel v Evropě nám nejdou moc příkladem. Viděli jsme to na Řecku, které mělo skončit v bankrotu, ale politici rozhodli, že to vlastně není bankrot,“ připomněl Andrej Babiš.

Kubera vydělal milion osm set tisíc na sportovním mercedesu

Mezi patrony knihy však nebyl jediným politikem, tím druhým byl Jaroslav Kubera, od roku 2000 senátor za ODS a už více než dvacet let starosta a posléze primátor města Teplice. V předmluvě ke knize označil dluhy za jeden z největších problémů dnešního světa a čtenářům dal dvě dobré rady: „Nejsnáze vydělané peníze jsou ty, které neutratíme.“  „Z každé vydělané koruny si dej deset haléřů na stranu. Budou se ti hodit.“ Jednu z nich uplatnil i na samotném křtu. „Já jsem naplnil to, co jsem napsal do knihy, že nejlépe vydělané peníze jsou ty, které neutratíš. Takže jsem si vyžebral jeden výtisk a vydělal jsem tři stovky,“ pochlubil se Jaroslav Kubera a radost mu nezkazila ani poznámka autora, že na křtu se kniha prodává zvýhodněně za dvě stovky. „Ty jsou také dobré. Já jsem v tomhle směru úplný extrém. Nikdy v životě jsem si nic nepůjčil, ani moje rodina,“ ujišťoval senátor.

A naprosto stejně si počíná při práci v čele Teplic. „Moje město si za pětadvacet let také nic nepůjčilo, má přebytek, což je ovšem v Čechách vada. A až se to ministr dozví, už žádné prachy nedostaneme, protože vždy se pomáhá těm, kteří se zadlužili, tak to funguje. Kdo šetří, tomu nic nedají, řeknou mu, ty máš dost, co bychom ti dávali. Já jsem vychovaný od své maminky, která mi vždy říkala, když jsem byl malý: ‚Járo, nastřádej si a pak si kup.‘ Tím se řídím celý život a funguje to. Měl jsem úžasnou příhodu na jedné schůzi o tom, jak se vydělávají peníze. Říkal jsem, že jdu do Mercedesu, vyhlédnu si tam sporťáka s tou stahovací střechou, ten se mi hrozně líbí, stojí milion osm set. Já ho nekoupím, takže jsem právě vydělal milion osm set. Přihlásil se jeden pán, a co prý to tu povídám, že to je přece blbost. Já říkám, že není, protože bych si ho na rozdíl od něj koupit mohl,“ rozesmál přítomné Jaroslav Kubera.

Informační obezita má stejný účinek jako nedostatek informací

V úvodu knihy „Konec finančních negramotů v Čechách“ vysvětluje její autor, co sousloví finanční negramotnost znamená v jeho pojetí. „Používat zdravý selský rozum, intuici, být zdravě sebevědomý a zvídavý, přirozeně nedůvěřivý a uvažovat veskrze logicky. Proto si stačí zopakovat stará známá přísloví, přirovnání, pořekadla či citáty a budeme mít hned jasněji. Žádné dlouhé vysvětlování, komplikované instrukce, tabulky, grafy, poučování a mentorování. To je k ničemu. Říkám tomu informační obezita a má přesně stejný účinek jako opačný stav, tedy nedostatek informací,“ tvrdí Patrik Nacher, a vybízí proto jít cestou srozumitelnější a navíc zábavnou, jak se právě ve své knize snaží.

Jedno z pořekadel „Důvěřuj, ale prověřuj“ vztáhl k finančním poradcům, prodejcům či analytikům a jejich zaručeným radám. Vždyť jednou věcí je vyslechnout názory a rady bankéře či pojišťováka, druhou pak si ověřit pravdivost a reálnost těchto informací a třetí se těmito doporučeními skutečně řídit. „Opravdu nemusíme dělat všechno, co nám někdo, jehož motivem je prodej, a tedy generování zisku, poradí. A to, i když bude působit, že je ‚chytrý jak rádio‘. Často můžeme narazit na ‚agenta s teplou vodou‘, kterému ‚se práší od huby‘ a doslova a do písmene ‚vaří z vody‘. Tak takový bere kontakt s klienty hlavně jako obchod, nikoliv primárně jako službu. To pak ‚nohy na ramena‘ a rychle pryč,“ nabádá Patrik Nacher a následně popisuje, podle čeho takového člověka poznáme.

Na kapku medu se chytí více much než na sud octa

S využitím přísloví „Kdo dřív přijde, ten dřív mele“ hledá filozofickou odpověď na jednoduchou otázku, proč jsme tak netrpěliví a nedočkaví a tak rádi a snadno se zadlužujeme. „Kromě toho, že se chceme mít o chlup lépe, než na kolik máme, je to proto, že jsme smrtelní. Konec, tečka. Kdybychom žili věčně, dluh ani úvěr by neexistovaly. Proč? Protože bychom měli neomezeně času si na ty všechny výdobytky, sny a plány prostě našetřit. Půjčka je vlastně kupování si času, nic složitého a sofistikovaného v tom nehledejme – chceme to teď hned, splácet budeme postupně a později. Jak všichni jistě víme, kromě půjčky samotné vracíme i něco navíc. Docela by mě v této souvislosti zajímalo, jestli by nějaká banka poskytla úvěr nebo přímo grant na výzkum nesmrtelnosti… I když na druhou stranu, které bance by se nelíbilo mít nesmrtelné klienty s jinými produkty,“ uvádí Patrik Nacher.

Přísloví „Neříkej hop, dokud nepřeskočíš“, spojuje s radou neposílat peníze, dokud nedržíme zboží v ruce. To se týká zejména podezřele levných a impulzivních nákupů přes neověřené internetové obchody. Spolu s pořekadlem „Co je psáno, to je dáno“, nám doporučuje nevěřit ústním příslibům a jednostrannému vychvalování a připomíná výstižný výrok teologa, spisovatele, mystika a biskupa Svatého Františka Sáleského: „Na kapku medu se chytí více much než na sud octa.“ Při koupi nemovitosti zase radí mít na mysli pořekadlo „Dočkej času jako husa klasu“ a nepodepisovat předčasně rezervační smlouvu. „Povídkám o tom, že nemovitost, o kterou máme zájem, chce spousta dalších zájemců, a pokud ještě dnes nepodepíšeme rezervační smlouvu a nezaplatíme příslušnou zálohu, o vysněný byt přijdeme, prostě nevěřme,“ píše ve své knize Patrik Nacher.         

Měli bychom přestat doplácet na šmejdy a vychytralé rádoby poradce

Autor nezapomněl ani na přísloví „Mluviti stříbro, mlčeti zlato“ při upozornění, že i nenápadný souhlas po telefonu nás může přijít draho. „Trefně to vystihuje kambodžské přísloví, jako by snad věděli, co se u nás jednou bude hromadně dít: ‚Nůž a slovo ber za správný konec.‘ Smlouvu lze dnes totiž uzavřít i po telefonu, nemusí mít nutně písemnou formu. Raději si všechno vyslechněme a nechme si poslat další informace e-mailem či jiným kanálem. Ideálně tak, abychom později měli důkaz, jak ona původní nabídka i s podmínkami zněla. Samostatnou a snad i úsměvnou kapitolou jsou telefony, kde nám nabízejí zdarma či na zkoušku všelijaké ‚dárky‘, jejichž přijetím si ale nechtíce ‚pod sebou řežeme větvičku‘. Pokud nabídky tohoto typu uslyšíme, víme, s kým máme tu čest,“ upozorňuje odborník na finance.

A do obsahu knihy „Konec finančních negramotů v Čechách“, jejímž cílem je, abychom přestali doplácet na šmejdy a vychytralé rádoby poradce, kteří místo na nás myslí na vlastní kapsu, a naopak sami ušetřili, zapadá autorova prosba o uveřejnění odkazu na e-shop http://www.plotknihy.cz/titul.php?titul=566. Jeho prostřednictvím si mohou zájemci knihu zakoupit o třicet procent levněji než v obchodu.


 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…