Kubice: Za vymočení na ulici pokuta až 30 tisíc

28.05.2013 7:18

Ministr vnitra Jan Kubice ponese do vlády novelu zákona o přestupcích. Ministerstvo vnitra navrhuje rázné zvýšení trestů a pokut za rvačky, rušení nočního klidu, odhazování odpadků apod. Jak píší Novinky.cz, návrh zavádí i pětiletou evidenci přestupků v rámci rejstříku trestů.

Kubice: Za vymočení na ulici pokuta až 30 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimo jiné i pokračující metanolové otravy

Vláda projedná návrh o přestupcích již ve středu. Nejde však o dopravní přestupky, to řeší jiné zákony. Z chystané novely, jak píší Novinky.cz, vyplývá, že policisté budou moci nově vystavit na místě blokovou pokutu až do výše 5000 korun, zatímco nyní to je jen tisícovka.

Finanční postih bude tak bude citelnější u většiny přestupků. Například: Za opakované rušení nočního klidu může správní orgán uložit pokutu do 15 tisíc (dosud 5000 Kč). Třicet tisíc pokuty by mohl dát za vyhrožování újmou na zdraví (dosud 20 tisíc) nebo za znečištění ulice, třeba močením (dosud až 20 tisíc), za drobnou krádež (dosud až 15 tisíc) či za černou skládku a vandalství až 75 tisíc (dosud do 50 tisíc).

Novela kromě zpřísnění sankcí počítá také s evidencí přestupků v rámci rejstříku trestů, v němž dosud figurují lidé, kteří byli v rámci trestního řízení pravomocně odsouzeni soudem. Novinky.cz také upozorňují, že recidivistům podle návrhu v novele hrozí zákaz pobytu.

Kdo chce být policistou, nesmí mít záznam

Záznam podle záměrů Ministerstva vnitra tak dostanou například hospodští, kteří nalijí alkohol nezletilým, lidé pěstující marihuanu pro vlastní potřebu, pytláci, výtržníci, rváči, drobní zloději či vandalové. Navíc lidé, kteří byli v posledních třech letech opakovaně pravomocně uznáni vinnými z přestupku nebo jednání, které má znaky přestupku, by se nemohli stát policisty a měli by problémy při získávání zbrojního pasu, jelikož zákon by na ně pohlížel jako na nespolehlivé.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…