Kubkova smršť v ČT: Je hotovo. Pekelné Vánoce. Očkujte se! Máme 40 dětí na JIP, pět jich zemřelo

28.11.2021 13:52

V první hodině Otázek Václava Moravce na ČT diskutovali končící ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch a jeho pravděpodobný nástupce Vlastimil Válek (TOP 09). Dále i prezident České lékařské komory Martin Kubek, jenž bez obalu do kamer prohlásil, že české zdravotníky čekají pekelné Vánoce. „To už je hotovo,“ hřímal ve studiu. „Za 14 dní máme peklo v Česku,“ volal dál. Všechny požádal, aby si uložili osobní lockdown, protože Vánoce bez dárků jsou lepší než Vánoce v nemocnici.

Kubkova smršť v ČT: Je hotovo. Pekelné Vánoce. Očkujte se! Máme 40 dětí na JIP, pět jich zemřelo
Foto: Screen ČT24
Popisek: Prezident ČLK Milan Kubek a profesor Vlastimil Válek debatovali ve studiu Otázek Václava Moravce

Moravec hned na úvod pustil vyjádření nového premiéra Petra Fialy (ODS), který poděkoval všem lidem, kteří už se proti covidu nechali očkovat. Poděkoval také zdravotníkům, kteří dělají, co mohou, aby zachránili životy co nejvíce lidem.

Poté zdůraznil, že hodlá trvat na složení vlády, jak se na něm shodla koalice a kvůli prezidentovým výhradám vůči jednomu kandidátovi že nebude sestavu kabinetu měnit.

„Já jsem přesvědčen, že dojde ke jmenování vlády jako celku. Pokud se tak nestane, tak to budeme řešit, ale já tady nechci dávat nějaké hrozby. Jsme v tak vážně situaci, že si nějaké průtahy a hrozby nemůžeme dovolit,“ zdůraznil Fiala.    

Slíbil lidem, že jeho vláda bude v řešení covidové krize postupovat jinak než vláda Andreje Babiše.

„Víte, já jsem byl včera ve Zlíně, mluvil jsem s lidmi a oni těm opatřením nerozumějí. ... Nerozumějí, proč se trhy pojmenované farmářské konat mohou, ale adventní trhy se konat nemohou. Toto musí skončit,“ řekl Fiala

S premiérem Andrejem Babišem bude diskutovat o dalších krocích, ale odpovědnost stále nese vláda Andreje Babiše (ANO), protože on má stále k dispozici své ministry a vládní aparát, zatímco ministři Fialovy vlády ještě jmenováni nejsou.    

Poté nastal návrat do studia ČT, resp. k videomostu s Adamem Vojtěchem a s dalšími hosty ve studiu. Adam Vojtěch totiž v sobotu podstoupil test a ten vyšel pozitivní. „Já jsem se cítil velmi unavený, tak jsem šel na test a ten vyšel pozitivní. Velmi rychle mi přišla sms zpráva, abych vyplnil sebetrasovací formulář,“ prozradil Vojtěch.

Kupříkladu s premiérem Babišem se prý viděl naposledy ve čtvrtek, kdy Babiš řídil vládu s velkým odstupem, takže Vojtěch neumí říci, zda hygienici zařadí mezi jeho rizikové kontakty i premiéra.

Čekají nás pekelné Vánoce

Když dostal slovo Kubek, konstatoval, že zdravotníci už teď vědí, že bude zle.

Anketa

Půjdete na třetí dávku očkování proti covidu?

37%
hlasovalo: 40766 lidí
„My zdravotníci máme jednu jistotu. Víme, že nás čekají pekelné Vánoce, protože my už víme, že nás za dva až tři týdny čeká nárůst pacientů v nemocnicích. To už se stalo, to už je hotovo. Proto mi přijde nedostatečné řídit ten postup podle zatížení nemocnic. Oni vám kardiologové řeknou, že máme zázračně méně infarktů, ale není to tím, že by se ti lidé uzdravili. Onkologové vám řeknou, že máme méně nádorových onemocnění, ale je to proto, že ti lidí přišli v pozdější fázi nádorového onemocnění. 

My teď máme peklo na Moravě, ale ono se nám to přelije i do Čech. Za 14 dní budeme mít peklo v Čechách,“ hřímal dál Kubek.

V tuto chvíli je podle něj jediným přijatelným řešením vyhlásit lockdown, protože čím dřív se vyhlásí, tím bude kratší, a dopady v počtu úmrtí i na ekonomiku budou menší. Podle Kubka však platí, že Češi, Moravané a Slezané nechali vlak epidemie znovu rozjet a teď už nezbývá, než zatáhnout za záchrannou brzdu nazvanou lockdown.

„K tomu bych všechny požádal, aby si uložili svůj osobní lockdown, aby skutečně nechodili tam, kam nemusí, aby pracovali na home office, mají-li tu možnost. Je lepší mít Vánoce bez dárků než Vánoce v nemocnici,“ hřímal dál Kubek.

Volal také po rozsáhlém testování ve školách, nařídit zdravotníkům a pracovníkům v sociálních službách očkování povinně a třetí dávku dát všem rizikovým občanům včetně těhotných maminek. „Máme případy, kdy dítě prošlo porodem císařským řezem, ale nakažené neočkované maminky měly tak zasažené plíce, že už to prostě nedaly,“ upozornil Kubek.

Požaduje také uzavření kulturních i sportovních akcí a omezení počtu lidí v nákupních centrech.

Spolu s profesorem Válkem také žádá, aby byly odloženy operační výkony, které odloženy být mohou, aby se v nemocnicích vytvořil prostor pro pacienty, kteří nevyhnutelně přijdou do nemocnic o Vánocích.

Adam Vojtěch okamžitě oponoval, že v různých krajích je odlišná situace. Např. v Karlovarském kraji nejsou nemocnice zatíženy tak jako na Moravě, proto prozatím nebyly operační výkony omezeny, ale na vládě se o tom prý povede debata.

Ministr hájil také zákaz konání vánočních trhů. Ty jsou rizikové i podle německého Kochova institutu. „Já jsem viděl tu situaci v některých nákupních centrech a tam ty rozestupy a kontroly jsou mnohem lepší,“ upozornil ministr Vojtěch.

Když se ke slovu dostal znovu prof. Válek, zdůraznil, že by jako ministr požadoval po hygienicích, aby více kontrolovali různé akce a pokud zjistí porušení pravidel, mají přikročit k udělování pokut. „A pokud pořadatel akce není schopen dodržování platných pravidel zajistit, tak by ty akce neměl pořádat,“ řekl jasně Válek.

Kubek prozradil, že byl před pár dny v Athénách a všude po něm chtěli potvrzení o očkování. „Oni se mi i v obchůdcích omlouvali, ale říkali, že to vyžadovat musí, protože kdyby to nevyžadovali, tak by je mohl někdo udat a oni by platili pokutu 5 tisíc eur. A placení dvou až tří takových pokut by pro takový obchod znamenalo konec.“

Dále, Kubek by zrušil všechna nařízení, která nikdo nedodržuje, a ta ostatní by důsledně vymáhal. Nikoli pod hrozbou milionových pokut, ale pod trestem pokut přijatelných, byť citelných. 

Pět dětí zemřelo

Vojtěch oznámil, že se připravuje vyhláška o povinném očkování na covid-19 pro lidi, kteří pracují na pozicích v infrastruktuře klíčové pro chod tohoto státu. Povinné očkování by platilo od 1. února 2022. Do této skupiny by však zatím nepatřili učitelé.

Václav Moravec v této souvislosti připomněl, že až deset tisíc policistů se odmítá nechat očkovat, což je problém.

„I pan ministr vnitra Jan Hamáček se vyjádřil ve prospěch návrhu, o kterém jsem hovořil,“ řekl na to konto Vojtěch.

Kubek upozornil, že dokud nebudou proočkováni opravdu všichni, covidu se nezbavíme.  

„Já prosím rodiče, aby nechali své děti očkovat, protože dávno neplatí, že covid děti neohrožuje. Zejména je to ta delta mutace. Máme 40 dětí v nemocnicích, 11 leží na JIP, 14 dětí potřebuje průtokový kyslík a pět dětí zemřelo, z toho tři během listopadu,“ bije na poplach Kubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…