Kundra dál rozpitvává kauzu „muž s ricinem“. Ruská ambasáda jej prý možná vůbec ochránit nechce

18.05.2020 15:50

Investigativní reportér týdeníku Respekt Ondřej Kundra se ve svém nejnovějším textu věnuje muži, kvůli němuž policie střeží pražské starosty. Mělo by jít o Andreje Končakova, ředitele Ruského střediska vědy a kultury v Praze. I on samotný by však měl být pod policejní ochranou, o kterou pro něj požádalo ruské velvyslanectví.

Kundra dál rozpitvává kauzu „muž s ricinem“. Ruská ambasáda jej prý možná vůbec ochránit nechce
Foto: archiv OK
Popisek: Novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra

Jméno Končakova jako muže, kvůli němuž mají ochranu tři pražští politici Zdeněk Hřib, Ondřej Kolář a Pavel Novotný, označili reportéři pořadu ČT 168 hodin. Týdeník Respekt pro změnu před časem informoval o březnovém příjezdu ruského zpravodajského důstojníka pod diplomatickým krytím. Ten s sebou měl mít dávku jedu ricin. A právě ČT uvedla, že tímto kurýrem je Končakov.

Ruská ambasáda následně kvůli výhrůžkám, jež však blíže nespecifikovala, pro Končakova chtěla policejní ochranu. "Není vyloučené, že ambasáda ve skutečnosti o ochranu diplomata nestojí, svým vyjádřením se mohla snažit jen o vnesení mediálního zmatku do otázky, kdo je a kdo není tím ohroženým ve skandálu s ricinem. Skutečná policejní ochrana by ovšem znamenala, že česká policie bude Končakovovi neustále po boku," poznamenal Kundra. Bližší informace o tom, zda Končakov již skutečně má ochranku, se neví.

Končakov v Praze působí již tři roky. Spolupráci s ruskými tajnými službami veřejně popírá. V kufru, s nímž přiletěl, měl vést jen bonbony a dezinfekci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…