Kuplířství, kšeftování s vízy. Za to může Putin, rozkřikl se Rakušan ve sněmovně

11.03.2022 21:20

„Pokud nepomůžeme uprchlíkům z války, uprchlíkům z Ukrajiny, tak budeme ohroženi sami, a naopak budeme si tady zadělávat na další problémy,“ vyzval v pátek poslance šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob k tomu, aby se zdrželi výroků typu: „Taky mysleme na ty naše lidi.“ „Já to považuju za absolutně nebezpečné. Vždyť my všichni tady myslíme na naše lidi,“ rozpálil se po poslechu sněmovních vystoupení.

Kuplířství, kšeftování s vízy. Za to může Putin, rozkřikl se Rakušan ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Jakob slova o nutnosti pomáhat Ukrajincům prchajícím před válkou vyvolanou Ruskem pronesl na páteční schůzi Poslanecké sněmovny věnované situaci na Ukrajině a uprchlické krizi, přičemž ocenil, že se o pomoci ukrajinským uprchlíkům diskutuje. Trojici předloh kabinetu týkajících se uprchlíků z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví, sociálních služeb, pracovního trhu a školství, jež zavádějí dočasnou ochranu pro běžence a upravují vstup Ukrajinců do systému veřejného zdravotního pojištění, přitom označil za „nezbytně nutnou“.

Netajil se přitom, že jej předchozí vystoupení „nadzvedlo“. „Já se omlouvám, ale mně neskutečně vadí, když se do diskuse, diskuse ve veřejném prostoru a zejména pak do diskuse na veřejných sítích, promítají formulace typu: tak to je dobrý, ale taky mysleme na ty naše lidi. Já se omlouvám, ale já to považuju za absolutně nebezpečné. Vždyť my všichni tady myslíme na naše lidi, všechna ta opatření, která vláda, my a všichni od obcí a krajů dělají, tak dělají ve prospěch našich lidí. Pokud my nepomůžeme uprchlíkům z války, uprchlíkům z Ukrajiny, tak budeme ohroženi sami, a naopak budeme si tady zadělávat na další problémy,“ reagoval.

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 je takováto rétorika „velmi jednoduše zneužitelná“. „Nota bene už to na těch sítích vidíme,“ povzdechl si.

Ve Sněmovně dnes velmi silné reakce budilo zejména vystoupení poslance ANO Huberta Langa, který varoval, že mezi Ukrajinci mohou přijít „kriminálně závadové osoby“.

Langovo upozornění rozpálilo zejména ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „Všechno není růžové. Není a nebude, budou fronty, budou nepříjemnosti, budou tlačenice, budou problémy, ukáže se, že jsou tady kriminálníci, kteří zneužívají lidské bídy, bude tady kšeftování s vízy, může se objevit kuplířství, může se objevit nejrůznější řada negativních jevů. Za to může Putin. My jsme totiž v situaci, která je bezprecedentní. Sem přicházejí davy žen a dětí, žen a dětí a starých lidí a my se tady budeme bavit o tom, jestli se sem nedostane někdo, koho bychom tady za normálních okolností nechtěli mít,“ reagoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…