Kurdská bojovnice: Evropo, pomoz nám, jinak budeš mít "zrůdy" z IS brzo ve svém obýváku

04.09.2015 10:32

Náčelnice kurdských ženských vojenských oddílů bojujících proti Islámskému státu Nesrin Abdullahová si z bojiště odskočila na krátkou návštěvu České republiky. Při té příležitosti poskytla rozhovory deníkům Blesk a Právo, v nichž pohovořila o tom, jak to vypadá na frontě.

Kurdská bojovnice: Evropo, pomoz nám, jinak budeš mít "zrůdy" z IS brzo ve svém obýváku
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Kurdská bojovnice podtrhla, že právě ženské oddíly ukázaly světu, že Islámský stát porazit lze. „Do té chvíle si vybudovali pocit, že jsou neporazitelní. Byli neporazitelní v Iráku, v Sýrii. Teprve až když útočili na nás, tak jsme jim i světu prokázali, že porazitelní jsou. A to nejen mužskou, ale i ženskou rukou,“ vyzdvihla Abdullahová s tím, že bojovnicím se podařilo vyčistit kurdskou oblast od bojovníků IS. „My jim říkáme zrůdy. Kdyby měli lidskou duši, tak nebudou vraždit děti a obchodovat s jejich orgány,“ podotkla bojovnice.

Abdullahová uvedla, že za dva roky boje zažila strašidelné věci. „Vystrašené výrazy tisíce žen prodávaných na tržišti do otroctví. To, že je znásilnili, že s nimi uzavřeli „válečný sňatek“, bych ještě přežila. Ale nejotřesnější zážitek byl, když jsme přišli do jedné vesnice a našli jsme tam ženu. Ta byla ve vysokém stupni těhotenství. A oni ji zabili. Ale nezabili ji tím, že by ji střelili do hlavy, ale namířili do toho břicha. Zabili ji i s tím dítětem! To dokazuje jejich nenávist vůči těm nejzákladnějším lidským hodnotám,“ myslí si kurdská bojovnice.

Když Kurdové před lety poukazovali na nebezpečí islamizace Středního východu, nikdo jim prý nechtěl věřit. Nyní poukazují na to, že IS určitě na Středním východě nezůstane. „Máme důvěrné informace, že se snaží pronikat do Evropy a USA,“ říká Abdullahová. „Máme zjištěno, co se děje v jejich ‚vzdělávacích‘ střediscích v Sýrii a Iráku, odkud členy IS do Evropy vysílají, a pokračují v tom,“ dodává.

Evropské země dle jejího názoru neberou nebezpečí pořád vážně, podceňují je jako všechny ostatní země a nedělají žádná efektivní opatření. „Evropa ale nepostupuje nijak efektivně ani v boji proti IS, jen nám pomáhá letectvem, což je pomoc velice omezená,“ uvádí Abdullahová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…