Kvótám řekne premiér Sobotka na summitu EU rezolutní ne

15.12.2016 15:44

Kvóty jsou pro Česko neprůchozí. Tuto pozici bude jasně hájit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na nadcházejícím summitu Evropské unie. Informoval o tom web ČT24.

Kvótám řekne premiér Sobotka na summitu EU rezolutní ne
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Jak Sobotka po příjezdu do Bruselu uvedl, Praha podporuje snahy slovenského předsednictví EU najít jinou formu solidarity, než je přebírání uprchlíků z Řecka a Itálie. „Chceme, aby byl důraz položen na pomoc v zemích původu migrantů, tranzitu a na ochranu vnější schengenské hranice,“ prohlásil český premiér. 

I přestože země ze střední a východní části Evropské unie loni dohodnutý systém přerozdělení 160 tisíc žadatelů o azyl odmítají, Evropská komise trvalý přerozdělovací mechanismus navrhla jako součást budoucí reformy evropského azylového systému. Slovenské předsednictví se tak několik měsíců snažilo najít kompromis mezi například jasným maďarským ne a italským ano. V současné době Slováci navrhli takzvaný koncept efektivní solidarity, kdy by si státy mohly vybrat například skupiny lidí, kterým by pomáhaly. 

Summit kromě migrační krize probere také dění v Sýrii. „Unie zdůrazní potřebu humanitární pomoci ve válkou ničené zemi, připomene své odhodlání sankcemi trestat ty, kdo jsou odpovědní za válečné zločiny a porušování lidských práv. Nově také zdůrazní, že peníze z Evropy na obnovu země půjdou jen v případě věrohodných politických změn v zemi, kde má nyní v občanské válce jednoznačně navrch režim prezidenta Bašára Asada podporovaný Ruskem,“ konstatuje server.

Jednodenní jednání bude zahájeno pracovním obědem a zakončeno neformální večeří představitelů 27 států Unie, bez Velké Británie.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…