Kvóty Dienstbierovi asi mezi členy ČSSD neprojdou, připustil Štěch

04.07.2014 22:54

O vnitrostranickém referendu, které právě probíhá v sociální demokracii, mluvili v pátečních Událostech, komentářích předseda Senátu Milan Štěch a politolog Univerzity Palackého v Olomouci Pavel Šaradín.

Kvóty Dienstbierovi asi mezi členy ČSSD neprojdou, připustil Štěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda senátu Milan Štěch

Ohledně toho, že referendum má rozhodnout o tom, zda rozhodující slovo při sestavování kandidátek pro sněmovní a krajské volby budou mít členové, Štěch uvedl, že podle jeho osobního názoru by rozhodující měl být názor členů. Stranické centrum by mělo mít možnost podobu kandidátky ovlivnit jen v případech, kdy by se dodatečně zjistilo, že některý kandidát je stíhán, nebo by se objevily jiné okolnosti, které by mohly kandidátku ohrozit.

Vnitrostranické referendum v ČSSD má rozhodnout také o zavedení kvót na počet žen na kandidátkách. Těch by mělo být nejméně 40 %. Moderátor poukázal na to, že v letech 2009 až 2011 zůstalo křeslo místopředsedy strany, vyhrazené stanovami pro ženu, neobsazené. V této souvislosti se naskýtá otázka, zda by vůbec strana měla kapacitu této případně referendem zavedené povinnosti dostát.

Štěch naznačil, že zavedení kvót pro ženy nemusí projít, protože poznamenal, že na tuto problematiku má řada členů negativní názor. „Uvidíme, jak to dopadne,“ podotkl Štěch.

Politolog vidí ve schvalování kandidátek členskou základnou rizika

Šaradín vidí za pořádáním vnitrostranického referenda ČSSD snahu stranu oživit, ukázat ji jako moderní, která komunikuje se svou členskou základnou. Varoval ale před tím, že schvalování kandidátek členskou základnou může přinést mnohá úskalí. Zvlášť za situace, kdy ČSSD má 23 tisíc členů. Politolog upozornil, že u nás při primárních volbách nebývá vždy vše tak, jak by mělo být. „Otevírá se prostor pro určité manipulace,“ varoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…