Kvóty jsou asi jediné řešení, nemůžeme se chovat jen zištně. Toto nám na akci proti xenofobii řekl čtrnáctiletý student

13.09.2015 16:56

„Je to zbabělé.“ Tvrdě zkritizoval chování odpůrců imigrace čtrnáctiletý Jakub Oubrecht z Prahy. Potvrdil tak, že téma uprchlictví už rozhodně není cizí ani žákům základní školy: „Pan Okamura by nejraději rozmístil na hranicích kolem České republiky armádu. To ale nejde,“ vzkázal na adresu šéfa SPD Oubrecht. Student přijel podpořit demonstraci Za otevřenou Evropu a proti rasismu a xenofobii, která se konala v sobotu na Václavském náměstí, kousek od protestu proti přijímání běženců.

Kvóty jsou asi jediné řešení, nemůžeme se chovat jen zištně. Toto nám na akci proti xenofobii řekl čtrnáctiletý student
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jakub Oubrecht na demonstraci Za otevřenou Evropu a proti rasismu a xenofobii

Přišel jsi s transparentem Nenávist není řešení. Proč podporuješ právě tuhle demonstraci a nejsi o pár metrů dál u Národního muzea?

Přišel jsem s kamarády a všichni jsme pro přijetí uprchlíků do České republiky. V současné době by se měl udělat přehled o kapacitách a zjistit, kolik je která země schopná přijmout a rozdělit uprchlíky do zemí Evropské unie. Samozřejmě nemůžeme přijmout všechny, ale je to problém, který musíme v rámci Evropské unie řešit. Jsme jejími členy. Pan Okamura by nejraději rozmístil na hranicích kolem České republiky armádu. To ale nejde.

Jedním z navrhovaných opatření je právě povinné přesunutí celkem 160 tisíc běženců z Itálie, Řecka a Maďarska do ostatních unijních států podle stanoveného klíče. Takže bychom měli přistoupit na kvóty? Visegrádská čtyřka vyslovila nesouhlas…

Myslím si, že bychom měli na kvóty přistoupit. Nevidím jiné řešení a je to třeba. Sama vidíte, jak to teď vypadá. Valí se k nám nekontrolovatelný počet lidí hlavně do Německa. I uprchlíci jsou lidé. Nemáme jiné řešení. Co budeme s těmito lidmi dělat? To řekneme: „Ať si je vezmou ostatní?“ My máme také za úkol tento problém řešit. Myslím si, že se na věc díváme v České republice hodně zištně. Když nám nabízí Evropská unie dotace, tak si je rádi vezmeme, ale v případě, že se objeví nějaký problém, dáváme od něj rychle ruce pryč. Je to zbabělé a takhle nemůžeme dál postupovat.

Když ale začneme přijímat uprchlíky ve větším množství, budou u nás vyrůstat další tábory, jak si situaci představuješ dál?

Tohle celé je jen následek většího problému. V zemích, odkud utíkají, je válka. Hlavní věc je teď přijmout uprchlíky, ale zároveň zastavit válku, aby nepřibývali další.
Chci vyjádřit podporu uprchlíkům. Chci ukázat, že se k nim nestavíme zády. Jsou v nouzi, utíkají, chceme jim pomoci.

Jaký máš pocit z toho, že kousek dál jsou stovky lidí, tedy o hodně větší skupina demonstrantů, kteří mají na věc zcela opačný názor a obávají se toho, že by Česká republika více otevřela běžencům dveře?

Pocity jsou všelijaké. Už několikrát za námi byli lidé, kteří říkali: „Dávejte si pozor.“ Snad se nám nic nestane, vždyť jsou tu policisté. Pocity ve společnosti se radikalizují, situace je hodně ovlivněná médii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…