Kvóty na ženy: Ekonomická expertka Svobodných varuje před zásahem do svobodného trhu

12.02.2024 14:32

Českým mediálním prostorem nedávno otřáslo oznámení o novém vládním návrhu na minimální povinné zastoupení žen v radách evropských společností kótovaných na burzách. Ekonomická expertka Svobodných Markéta Šichtařová však varuje před tímto krokem a označuje ho za další zásah do svobodného trhu s potenciálem poškozovat ekonomiku země a snižovat životní úroveň.

Kvóty na ženy: Ekonomická expertka Svobodných varuje před zásahem do svobodného trhu
Foto: archiv
Popisek: Markéta Šichtařová

Markéta Šichtařová zdůrazňuje, že každý vlastník společnosti se snaží maximalizovat svůj zisk a k dosažení tohoto cíle potřebuje zaměstnávat nejvhodnější pracovníky. Zavedení kvót na ženy ve vedení podniků by podle ní narušilo princip výběru nejlepších zaměstnanců a vedlo ke snížení konkurenceschopnosti firem.

„Zisk společnosti půjde dolů, firma bude slabší, celá ekonomika bude slabší, bude ztrácet konkurenceschopnost. A životní úroveň v zemi neporoste tak, jak by mohla, nebo bude dokonce i klesat. A to v konečném důsledku poškodí všechny, tedy i ženy,“ varuje Šichtařová, která na toto téma diskutovala také v neděli na TV Nova v pořadu Za pět minut dvanáct.

Podle Šichtařové vládní materiál tvrdí, že firmy s kvótami na ženy dosahují lepších výsledků, ale Šichtařová zpochybňuje tuto statistiku a tvrdí, že to ekonomicky nedává smysl. Podle ní chybí nabídka pracovní síly ze strany žen pro nejvyšší pozice, a kvóty tak vytvářejí mentalitu oběti.

„Chybí nabídka pracovní síly ze strany žen! Problém není v nedostatečné poptávce ze strany majitelů firem, ale v nedostatečné nabídce ženské pracovní síly pro nejvyšší pozice,“ tvrdí Šichtařová.

Ekonomická expertka Svobodných upozorňuje na nebezpečí, že kvóty na ženy vytvářejí kulturu nárokování a ideologii oběti, která podkopává osobní zodpovědnost žen. Varuje, že takový přístup může snížit prosperitu firem a narušit principy svobodného trhu.

„O co tu skutečně jde? V genderové ideologii EU nehledejme snahu o ochranu jakékoliv skupiny; hledejme snahu o unifikaci: unifikaci pohlaví, národů, ras. Pouze pokud je z člověka vymazána jeho identita včetně pohlaví, stává se snadno ovladatelným nastupující kolektivistickou ideologií,“ uzavírá Markéta Šichtařová. 

Závěrem lze konstatovat, že politika kvót na ženy je námětem intenzivní diskuse, přičemž Svobodní a jejich ekonomická expertka zdůrazňují negativní dopady tohoto opatření na svobodný trh a ekonomiku země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …