Kvůli Bakalovi si zdraví ničit nebudeme. Ostravští horníci se bouří proti delší pracovní době

18.03.2014 16:57

Je to čím dál horší. Místo víry, že stát zasáhne a po mírném oddechnutí po startu vyjednávání managementu OKD o budoucnosti Dolu Paskov, se horníci na Ostravsku znovu chytají za hlavu. Nejen že žijí ve stálém strachu o práci, teď přilévá OKD další olej do ohně a podle odborářů připravuje navýšení pracovní doby.

Kvůli Bakalovi si zdraví ničit nebudeme. Ostravští horníci se bouří proti delší pracovní době
Foto: Daniela Černá
Popisek: Protest horníků v Ostravě

Anketa

Která ze stran zastoupených ve sněmovně od voleb nejvíce zradila své voliče?

86%
4%
0%
2%
2%
4%
hlasovalo: 8701 lidí
Další rány dopadají na Ostravsko. Někteří horníci možná věřili, že vláda pomůže krizi v OKD řešit, teď už jsou zase pěkně naštvaní. OKD podle odborářů aktuálně přichází s nápadem navýšení denní pracovní doby nad 8 hodin v podzemí. „Management se o to pokouší. Už dneska těžko mohou horníci vydržet 8 hodin pracovat v dolech, natož, aby se management snažil zvyšovat pracovní dobu na deset hodin. To je devastace zdraví horníků, rozhodně to odsuzujeme. Horníci pracují v nepříznivých podmínkách s vysokou prašností,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Jan Sábel, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví.

„Já jsem se včera o tom zmínil na tripartitě a informoval jsem ministryni práce a sociálních věcí,“ dodal. Nepříznivému vývoji odpovídá i atmosféra na šachtách. „Kdo chce, může se podívat na diskusi na internetu. Lidé se začínají bouřit. Zvyšuje se nezaměstnanost v regionu, obáváme se zavírání dalších dolů v průběhu následujících let. Atmosféra je velmi špatná,“ upozornil Sábel.

Horníci delší pracovní dobu nevydrží

Horníci mají jasno, OKD jde jen o úsporu peněz. „Je to snaha o ušetření. Jenže to se může dít v jiných zaměstnáních. Nelze to praktikovat v našich podmínkách. I horníci mají zdraví jenom jedno. Je to zátěž nejen na plíce, ale také na ostatní orgány včetně kloubů. Podle názorů odborů jde o naprosto nesmyslný přístup OKD. Musí šetřit někde jinde. Horníci nemůžou doplácet svým zdravím na to, aby management ušetřil peníze panu Bakalovi, který je jen využil pro své zájmy,“ dodal Sábel. Hornické odbory OKD varují před nebezpečím sociálních konfliktů v regionu.

Podle OKD není navýšení pracovní doby aktuální

Mluvčí OKD Marek Síbrt zatím nemá o této věci dostatek informací. „O ničem takovém nevím. To je úvaha, kterou jsem zaslechl na Dole Paskov. Asi se tam toto téma zvedlo. Myslím, že by k tomu bylo nutné povolení báňského úřadu a dalších státních orgánů. Není to nic, co by bylo teď aktuální na stole nebo jsme chtěli příští týden zavádět. Zaslechl jsem to, ale nic konkrétnějšího k tomu teď říct nemohu,“ reagoval mluvčí OKD Marek Síbrt.

„Asi se o tom na Dole Paskov s odboráři jednalo,“ připustil s tím, že tohle není klíč k řešení situace. Zároveň upozornil na jiné způsoby úsporných opatření, které OKD hledá. „Podívejte se na to, co jsme udělali v minulém roce. Přestěhovali jsme sídlo z pronajaté budovy z Ostravy do Karviné, snížili jsme o 10 procent platy lidem v kancelářích, rozloučili jsme se s 250 lidmi z kanceláří, snížili jsme náklady na sponzoring, marketing a investice. Šetříme a snažíme se využívat materiál, který máme, abychom nemuseli tolik nakupovat. Dřív jsme ročně investovali 4,5 miliardy, teď je to něco přes 2 miliardy. Výhodou je, že moderní stroje jsme nakoupili už před nepříznivou situací na světovém trhu,“ dodal.

Ceny uhlí stále klesají

Vláda podepsala se zástupci OKD v lednu memorandum, ve kterém se hovoří i o možnosti odsunutí uzavření Dolu Paskov do roku 2016. Pak existuje varianta uzavření dolu ještě letos, třetí možnost vývoje počítá se zapojením evropských peněz. „Pracovní skupina dokončila přípravu materiálů a teď se připravují podklady, které půjdou na vládu. Existuje termín 31. 3. a do té doby musíme varianty předložit. Pak materiál budou projednávat,“ popsal aktuální stav Síbrt, který upozornil na to, že další informace budou dostupné až po avizovaném jednání vlády. V OKD jinak probíhá od poloviny minulého roku restrukturalizace. Ačkoliv se čekalo, že ceny uhlí porostou, tak dále klesají.

„Hledáme úspory, snažíme se snižovat náklady a najít podnikatelský model tak, abychom to přežili, ustáli a mohli dlouhodobě fungovat,“ vysvětlil Síbrt. „Ceny se nestanovují v Ostravě ani v Karviné, ale někde mezi Austrálií, Japonskem a Čínou. Velcí obchodníci a těžaři si pak domlouvají na denní bázi nějakým způsobem ceny a to se pak odráží na tržním prostředí. Minulé pondělí klesly ceny koksovatelného uhlí na sedmileté minimum. Jsme na polovině cen, než byly před třemi lety,“ dodal s tím, že nelze předpokládat, že by ceny měly jít rychle nahoru. Zatím se podle jeho slov letos nepropouštělo, pouze místo pracovníků, kteří odcházejí do důchodu, už se nepřibírají noví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…