Kvůli bouřkám hrozí bleskové povodně v celé ČR, varuje krizový štáb

09.06.2013 19:35

Na celém území Česka hrozí bleskové povodně, předpověď počasí na pondělí počítá s dalšími bouřkami a dešti. Krizový štáb proto nařídil povodňovým komisím v krajích, aby zavedly nové hlídky i do míst, kde se dosud velká voda neobjevila. Novinářům to řekl po jednání štábu premiér Petr Nečas.

Kvůli bouřkám hrozí bleskové povodně v celé ČR, varuje krizový štáb
Foto: Repro ODS
Popisek: Petr Nečas v Zálezlicích

"Vývoj meteorologické situace bohužel neumožňuje zmírnit varování, která jsme vydávali v minulých hodinách a dnech, naopak jsou již konkrétní incidenty, kde srážky způsobily takzvané bleskové povodně," řekl Nečas.

Krizový štáb podle něj nařídil povodňovým komisím, aby zřídily nové hlídky, které budou sledovat situaci v obcích. "I toky, které vypadají velmi nenápadně a doposud nebyly považovány za nebezpečné, se mohou proměnit ve zkázonosné zdroje pro dané město," dodal premiér.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa uvedl, že nové povodňové ohrožení platí na českém území v následujících nejméně 48 hodinách. Podle meteorologů lze očekávat vydatný déšť a silné bouřky. Zejména v jižních Čechách může spadnout až 100 mm srážek za 24 hodin, v noci na úterý bude intenzita dešťů slábnout.

Trpělivost došla

Podle Nečase také stoupá počet případů, kdy lidé riskují a vyrazí na velkou vodu. V pondělí se proto zřejmě zakáže plavba na řekách. "Dlouho a trpělivě jsme spoléhali na zdravý rozum lidí, ale musím říci, že za těchto okolností, jak informace přicházejí, tak trpělivost je pomalu vyčerpána. S vysokou pravděpodobností zítra komise rozhodne o zákazu plavení se na řekách, které jsou ohroženy povodněmi," upřesnil Nečas. Lidem pak podle něj budou hrozit trestní sankce.

Česká geologická služba informovala o tom, že celá oblast Českého středohoří, dolního toku Ohře pod Nechranicemi, Hřensko a oblast Vltavy pod Štěchovicemi jsou ohroženy sesuvy půdy. "V horských oblastech se v bouřkách mohou vyskytnout přívaly bahna," napsala služba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…