Kvůli dluhu 800 korun mu prý exekutor prodal auto za 70 tisíc. Další příběh bez happy endu

27.08.2020 12:34

Na ParlamentníListy.cz se obrátilo hned několik čtenářů, kteří popsali své zkušenosti s českými exekutory. Vzhledem k tomu, že jde o stále aktivní případy, nesmí naše redakce prozradit identitu ani jedné ze stran. Živé zkušenosti ovšem zůstávají. A vzhledem k jejich šíři zjevně i zůstanou. Pro dnešek jsme se zaměřili na důsledky, které vyplynou z přehlédnutí často velmi nízkých finančních obnosů.

Kvůli dluhu 800 korun mu prý exekutor prodal auto za 70 tisíc. Další příběh bez happy endu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Exekutorské usnesení o dražbě nemovitosti.

Na naši redakci se obrací celá řada lidí, kteří přinášejí svá, případně zprostředkovaná svědectví o takzvaném střetu s exekutorem. ParlamentníListy.cz se snaží upozorňovat nejen na přístup těchto „mužů zákona", ale samozřejmě i na osudy dlužníků. Zdánlivě nejjednodušší případy se přitom ukazují jako ty nejmarkantnější. Další z nich nabízíme v tomto materiálu.

Čtenář Milan z Přerova nás totiž upozornil na údajně „kolosální byznys" s pohledávkami, jaký se právě v Přerově odehrává. Týkat se má tamního exekutorského úřadu.

O něm se píše například v rozsáhlém textu serveru Půjčko.cz.

„Jedním z největších a v poslední době nejpropíranějším úřadem soudního exekutora je zcela jistě Exekutorský úřad Přerov, JUDr. Tomáše Vrány. Tento kolos na pohledávky, jak také někdy bývá nazýván, zaměstnává více jak 190 lidí a vymáhá ročně desítky tisíc pohledávek pro velké i malé věřitele. Současně se pro většinu dlužníků stal nepřítelem číslo jedna, a to i z důvodu někdy vysoce nekompromisního, ale účelného postupu při vymožení pohledávky. Nelze upřít, že na jednu stranu jedná až na hranici zákona, ale stále v jeho mezích. Společnost a aktuální finanční chování a negramotnost lidí bohužel nemůže vyžadovat nic jiného."

Jedním z konkrétních případů může být i zkušenost pana Milana.

„Známý měl dluh ve výši několika stovek korun. Ten svou blbostí nechal stranou, protože mu nedošlo, jaké to může mít následky nejen pro něho, ale i pro celou jeho rodinu. Jak jste už totiž psaly Vy, tak exekutor může často zabavovat věci třetích osob, pokud se domnívá, že u nich dlužník pobývá a tito pak musí složitě dokazovat, že věci nejsou dlužníka," uvedl náš čtenář.

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí
Zde připomeňme, že „soudní exekutor je při výkonu exekuční činnosti povinen dbát ochrany práv účastníků řízení i třetích osob dotčených jeho postupem, současně s tím je ovšem rovněž povinen postupovat rychle a účelně. Zejména při provádění mobiliární exekuce či postihu majetku ve společném jmění tedy není v jeho možnostech detailněji zkoumat u každé individuální věci její původ, vlastnictví, resp. subjekty dalších právních vztahů," uvádí odborný rozbor autorek Zdeny Pinkavové a Petry Juřátkové.

Jak ve svém e-mailu čtenář Milan uvedl, jeho přítel se dostal nejen do problémů, ale také do dluhové pasti. Šlo prý o to, že přehlížením výzev k uhrazení dluhu tato suma rostla, rostla a rostla. Nakonec se z ní „vyklubala suma téměř třiceti tisíc korun, a aby toho nebylo málo, ten můj kamarád musel dát nedobrovolně do exekuce vlastní auto, za které zaplatil skoro 70 tisíc korun. To mi nepřijde normální," přiblížil čtenář osud svého kamaráda.

Podle dalších zjištění bylo prodejem vozu vše uhrazeno, pachuť prý ale zůstala. „Myslíte si, že je normální, aby se kvůli pár stovkám zabavovalo a prodávalo takto drahé, navíc potřebné auto?" uzavírá Milan z Přerova.

O problematice exekucí informují ParlamentníListy.cz soustavně.

A právě v souvislosti s nimi zní nejčastěji návrh hnutí SPD. SPD dlouhodobě bojuje proti takzvaným exekučním mafiím a prosazuje zestátnění exekutorů a konec lichvy. SPD také navrhuje, aby mohl dlužník platit přednostně jistinu dluhu, a nikoliv nejprve náklady a úroky, jako je tomu v současnosti. Zmíněný návrh rovněž ruší placení úroků z úroků z prodlení, neboť tyto považuje za zcela nemorální. Do dalšího čtení ve Sněmovně již prošel návrh na místní příslušnost (teritorialitu) exekutorů, který ukončí byznys s dluhy. SPD taktéž navrhuje zastropování roční procentní sazby nákladů (RPSN) u půjček jako nástroj pro boj s lichvou. Právě lichvářské praktiky jsou přitom prvním krokem, jak se dostat do dluhové pasti. Zastropování RPSN navíc platí ve většině zemí EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…