Kvůli konfliktu Íránu a USA se sešla Bezpečnostní rada státu

09.01.2020 13:11

Kvůli situaci kolem konfliktu Íránu a Spojených států se dnes dopoledne ve Strakově akademii sešla Bezpečnostní rada státu. ČTK o tom informoval mluvčí kabinetu Vladimír Vořechovský.

Kvůli konfliktu Íránu a USA se sešla Bezpečnostní rada státu
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Na úřad vlády po poledni na schůzku s premiérem Andrejem Babišem (ANO) dorazila také irácká velvyslankyně Sundus Umar Alí Albajrakdárová.

Írán v noci na středu zaútočil na dvě základny v Iráku, kde nejsou čeští vojáci. Útok byl odvetou za zabití velitele íránských jednotek Kuds Kásema Sulejmáního, kterého americké rakety usmrtily v pátek u letiště v Bagdádu. V Iráku působí téměř 40 českých vojáků v misi NATO a v Bagdádu je na výcvikové misi pět českých policistů.

Představitelé kabinetu ve středu uváděli, že vojáci v Iráku jsou v bezpečí a jejich stahování se neplánuje. Mimo ohrožení jsou podle nich i čeští policisté na výcvikové misi. Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty armáda dění v Iráku monitoruje a pravidelně vyhodnocuje. „Pokud by došlo k nějaké eskalaci nebo ke zhoršení, budeme na to reagovat, máme připravené plány,“ řekl.

Babiš po jednání rady řekl ČTK, že s iráckou velvyslankyní se na schůzce domluvil ještě před vypuknutím konfliktu. „Nejlepší je informovat se přímo od velvyslanců, kteří přímo tady zastupují jednotlivé státy a vlády, určitě mě bude zajímat jejich pohled na situaci,“ uvedl předseda vlády. V úterý Babiš mluvil i s americkým velvyslancem v Praze Stephenem Kingem.

Bezpečnostní rada státu je stálým pracovním orgánem vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti země. Jejími členy jsou vedle premiéra a vicepremiérů v současnosti ministři obrany, zahraničních věcí, dopravy a zdravotnictví. Právo účastnit se jednání má i prezident. Řádné schůze se konají nejméně jednou za čtvrt roku, dnešní jednání je mimořádné a Úřad vlády ho předem neavizoval. Premiér po jednání řekl, že mimořádnou schůzi svolal především kvůli tomu, aby rada mohla uklidnit veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…