Kvůli kriminálníkovi z USA se v Praze demonstruje. A co mladá Češka znásilněná migrantem?! Poslankyně Maříková ve varu

07.06.2020 9:58

Poslankyně Karla Maříková (SPD) byla nedávno popotahována za své facebookové výroky o migrantech a o „invazivních druzích rostlin a zvířat“. Teď se v souvislosti s protesty proti policejnímu násilí a rasismu, jež se v sobotu konaly i v Praze, pozastavuje nad tím, že lidi u nás zajímá více černošský „kriminálník“ z USA, než případ české dívky znásilněné migrantem.

Kvůli kriminálníkovi z USA se v Praze demonstruje. A co mladá Češka znásilněná migrantem?! Poslankyně Maříková ve varu
Foto: archiv
Popisek: Poslankyně SPD Karla Maříková

Tři stovky převážně mladých lidí protestovaly v sobotu v Praze proti policejnímu násilí a rasismu odehrávajícímu se aktuálně v USA. Odpoledne se demonstranti sešli na Staroměstském náměstí. Zhruba po dvou hodinách se pak část demonstrantů vydala na pochod k americké ambasádě.

Maříkovou znepokojuje, že události odehrávající se nyní v Americe vyvolávají v Česku takovou odezvu – ale nedávné znásilnění 16leté dívky na Litoměřicku, za což pachatel, migrant z Afriky, dostal trest dva roky vězení – až tak nikoho nezajímá. „Škoda, že je zajímá více kriminálník než rozsudek českého soudu za znásilnění mladé dívky migrantem, který dostal pouze 2 roky,“ píše poslankyně.

Situaci v USA by, podle ní, měly řešit tamní orgány činné v trestním řízení, a pevně věří, že viníci budou potrestáni. Nevidí však žádný důvod, proč to přenášet k nám do České republiky. „Naopak to ve společnosti, jak vidíme v USA, budí nepokoje a nenávist,“ upozorňuje poslankyně Maříková.

Maříková před nedávnem vzbudila rozruch, když loni v lednu na svém facebookovém profilu přirovnala migranty k invazivním druhům rostlin a zvířat, jimž by měl být zakázán vstup do Evropské unie.

„Je zakázané dovážet invazivní nepůvodní druhy rostlin a zvířat na území EU. Muslimští imigranti také nejsou původními obyvateli Evropy, a stejně jako invazivní druhy znamenají nečekané šíření a postupné vytlačení původních obyvatel Evropy. Proto by měli mít také zákaz vstupu na území EU,“ napsala tehdy.

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí
Jejími výroky se později začala zabývat Policie ČR pro podezření z přečinu podněcování k nenávisti a požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Maříkové k trestnímu stíhání. SPD označila žádost policie o vydání své poslankyně za faktický pokus o kriminalizaci veřejně vyřčených protiimigračních postojů a postavila se za ni.

Poslanecká sněmovna letos v květnu rozhodla o tom, že Maříkovou k trestnímu stíhání za výroky o migrantech nevydá. Verdikt Poslanecké sněmovny však neznamená, že případ úplně končí. Policisté by mohli Maříkovou obvinit poté, co přestane být političkou, která je chráněna poslaneckou imunitou.

„Ve svém příspěvku jsem nevyzývala k žádnému násilí, ani jsem nikoho neurážela, ale jen jsem se pozastavila nad jedním paradoxem, který přišel z EU,“ řekla Maříková, která případ považuje za zpolitizovaný, protože podnět policii, podle jejích slov, podal politik z jejího kraje, kterého se její výroky ani netýkaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…