Kvůli vandalům Plzeň možná přestěhuje lavičku Václava Havla na bezpečnější místo

02.12.2014 13:08

Opakované poničení lavičky Václava Havla v Plzni přimělo vedení města k úvahám o jejím přemístění na klidnější a bezpečnější místo. Lavička byla slavnostně odkryta v sadovém okruhu v centru města 30. října. Skleněná červená srdce a zelené ulity symbolizující Havlův podpis ale někdo vzápětí z opěradel ulomil. Radnice proto nechala k 17. listopadu instalovat náhradní ozdoby, vydržely však jen do příštího dne. Lavička zatím zůstane několik měsíců bez ozdob, o jejím případném stěhování se zřejmě rozhodne na jaře, řekl primátor Martin Zrzavecký.

Kvůli vandalům Plzeň možná přestěhuje lavičku Václava Havla na bezpečnější místo
Foto: Jan Polívka
Popisek: Takto vypadla lavička Václava Havla v Plzni při slavnostním odhalení

„Nás trápí, když to někdo ničí. Je to umělecké dílo a je to úcta k bývalému prezidentovi,“ poznamenal. Vedení města se podle něj shoduje v názoru, že lavička by měla být kompletní, včetně skleněných artefaktů. O stěhování nemůže rozhodovat jen radnice. Lavička je instalována jako licenční dílo a město na ni má smlouvu s Knihovnou Václava Havla, která by se musela ke změně místa také vyjádřit.

„Jako místo vhodné vidíme areál Západočeské univerzity nebo si dokážu představit Luftovu zahradu, já jsem třeba přemýšlel i nad prostorem atria Nového divadla,“ řekl Zrzavecký. Instalace lavičky, kterou tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá lípa, a potřebné úpravy místa si vyžádaly kolem 350 000 korun. Výměna ukradených ozdob pak přišla na 10 000 korun.

Lavičku teď nemonitoruje žádný kamerový systém

Místo momentálně není pod dozorem kamerového systému, po opravě nejdřív hlídali lavičku strážníci a pak auto s mobilním kamerovým systémem.

Plzeň je osmým městem světa, které Havlovu lavičku má. Lavičky mají sloužit jako místa potkávání, dialogu a diskusí. V ČR je lavička také v Praze, Českých Budějovicích a v Hradci Králové, ve světě je například v Dublinu, ve Washingtonu či Barceloně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…