Kvůli žalobě na Klause přišlo už 300 děkovných dopisů, tvrdí senátorka Syková

09.03.2013 12:08

Ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd Eva Syková uspěla v posledních volbách do Senátu. Teď patří k iniciátorům ústavní žaloby Václava Klause pro velezradu. Podle ní překročilo chování Klause veškeré meze. Poukázala na to, že jí přišlo kolem 300 děkovných dopisů kvůli podání žaloby.

Kvůli žalobě na Klause přišlo už 300 děkovných dopisů, tvrdí senátorka Syková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Syková uvedla, že jako ředitelka ústavu Akademie věd řeší právní problémy pořád. Nepovažuje se tedy za právního laika.

Překročil veškeré meze, které bychom měli jako senátoři tolerovat

„Já to vidím tak, že chování pana prezidenta Klause překročilo veškeré meze, které bychom měli jako senátoři tolerovat. Zvlášť když to ještě korunoval amnestií v takovém rozsahu,“ vysvětlila v rozhovoru.

Dodala, že chtěla, aby zaznělo, že žalované činy prezidenta Klause nebyly správné. Cílem žaloby není dehonestovat prezidenta Klause, ale říct pro budoucnost, co je a není správné.

Kvůli podání stížnosti už přišlo 300 děkovných dopisů

Podle ní Klaus nemusel přesně vědět, koho se bude amnestie týkat, měl ale rámcovou představu. Připomíná také Klausovo prohlášení, že by amnestii vyhlásil znovu a ve stejném znění.

Syková se Lidovým novinám pochlubila, že jí přišlo tři sta děkovných dopisů kvůli podání ústavní žaloby. Připustila, že asi tři procenta z toho jsou lidé, kteří píší, že je zklamala.

Na práci v Senátu ocenila solidnost a vzdělanost lidí, kteří zde pracují. „Není tu žádné napadání a urážky, jaké vidíte u poslanců, diskutuje se na úrovni,“ popsala.

Nekandidovala bych za ČSSD, kdyby nebyla žádná naděje na úspěch

Je si přesto vědoma toho, že Senát slouží spíše jako pojistka a nemá příliš velké pravomoce. V dubnu bude řídit veřejné slyšení k životnímu prostředí a dopravě v Praze. „Když to bude za účasti primátora a ministerstev, třeba z toho vzejde tlak, aby se dala přednost dokončení pražského okruhu před nějakým jiným místem dálnice,“ míní senátorka.

Syková prohlásila, že v poslední době je jí nejbližší politika ČSSD. I když to tak nebylo vždy. Podobně to cítí mnoho vědců z Akademie věd. „Nekandidovala bych za ČSSD, kdyby nebyla žádná naděje, že mě zvolí,“ vysvětlila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…