Kyjev důrazně protestuje proti návštěvě českých politiků na Krymu

30.07.2018 14:48

Ukrajinské ministerstvo zahraničí rozhodně protestovalo proti návštěvě českých politiků na anektovaném Krymu. Oznámila to dnes kyjevská média. Poslanec Evropského parlamentu za KSČM Jaromír Kohlíček a senátor za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava v krymském Sevastopolu v neděli přihlíželi přehlídce plavidel ruské černomořské flotily a setkali se s místními poslanci. Poloostrov navštívili už letos v dubnu. Reakci obou politiků se ČTK snaží získat.

Kyjev důrazně protestuje proti návštěvě českých politiků na Krymu
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Česká delegace, v níž podle serveru Novyj Sevastopol jsou i místopředseda KSČM Josef Skála, aktivisté Jelena Vičanová, Zdeněk Pešek a Radim Litterbach a další, navštívila rovněž krymský Bachčisaraj, Jaltu a mezinárodní dětský tábor Artěk. Z Krymu mají odcestovat v úterý.

Kohlíček krymskému serveru řekl, že chce o návštěvě sepsat podrobnou zprávu, „aby prostí Češi poznali, že tu žijí překrásní lidé, že se jejich život mění k lepšímu“. Podle Skály jsou oficiální české úřady v zajetí rusofobních nálad. „Ale Češi už to začínají chápat,“ poznamenal politik.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo návštěvu za nezákonnou a upozornilo, že proti Kohlíčkovi a Doubravovi může uplatnit „úplné spektrum sankcí“. Rusko podle prohlášení „hledá po celém světě politiky se sníženým prahem politické hygieny“, kteří by mohli anektovaný poloostrov navštívit.

„Ti, kdo Rusku pomáhají ospravedlnit jeho zločiny, musejí chápat, že jsou nástrojem v rukou Kremlu, který chce s pomocí těchto ‚návštěv‘ beztrestně pokračovat v represích, zatýkání, mučení a vraždění Ukrajinců a Krymských Tatarů na okupovaném Krymu,“ zdůrazňuje ukrajinský protest.

Rusko obsadilo Krym v roce 2014 a po spěšně zorganizovaném referendu zanedlouho ukrajinský poloostrov anektovalo. Drtivá většina států světa zábor neuznává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…