Kyjev tvrdí, že Rusové přestali stahovat své vojáky z Ukrajiny

12.09.2014 15:30

Ruské velení podle Kyjeva přerušilo stahování svých vojáků z východní Ukrajiny. „Zaznamenali jsme přerušení odchodu ruských vojsk z ukrajinského území," řekl dnes mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Moskva neustále popírá, že by na východě Ukrajiny bojovali jiní Rusové než dobrovolníci.

Kyjev tvrdí, že Rusové přestali stahovat své vojáky z Ukrajiny
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Lysenko dodal, že i podle Severoatlantické aliance na Ukrajině zůstává okolo tisícovky příslušníků ruských speciálních jednotek. V blízkosti hranic s Ukrajinou prý zůstává na 20.000 ruských vojáků, nemluvě o uskupení ruských jednotek na anektovaném Krymu.

„Pokračuje koncentrace a přeskupování teroristů a ruských vojsk v Doněcké a Luhanské oblasti," uvedla i ukrajinská pohraniční stráž. Jednotky jsou údajně posilovány těžkými zbraněmi a municí, aktivní jsou rovněž průzkumníci a specialisté na radiotechnický boj, odposlouchávající ukrajinské hovory. Rusové prý stahují své vojáky od Mariupolu, který zůstal v držení Ukrajinců, k Novoazovsku a na předních pozicích je střídají rebelové. Důstojníci ruské vojenské rozvědky prý cvičí průzkumníky separatistů, zatímco povstalečtí tankisté údajně absolvují výcvik v Rusku.

Lavrov: Nové západní sankce poškodí mírový proces

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve středu s odvoláním na údaje od ukrajinské rozvědky uvedl, že od uzavření příměří se z Ukrajiny již stáhlo na 70 procent ruských vojáků.

Ale ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes o nových západních sankcích prohlásil, že poškodí mírový proces na Ukrajině v okamžiku, kdy by bylo záhodno upevnit příměří. To uzavřeli před týdnem v Minsku Ukrajinci a rebelové po pěti měsících konfliktu, který si vyžádal více než 3000 obětí na životech.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…