Kyjev vyslal na ostrahu Oděsy zvláštní prapor Národní gardy

05.05.2014 11:27

Ukrajinské ministerstvo vnitra vyslalo do Oděsy na jihozápadě země zvláštní prapor Národní gardy, který má pomoci se zajištěním bezpečnosti ve městě. Dnes to podle agentury ITAR-TASS oznámil ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Páteční nepokoje v Oděse přerostly v tragédii, zahynulo 46 lidí a dalších 200 utrpělo zranění.

Kyjev vyslal na ostrahu Oděsy zvláštní prapor Národní gardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Zmíněný prapor, který je označován jako Kyjev-1, je součástí zvláštních sil. Příslušníci praporu, který vznikl z dobrovolníků koncem dubna k ostraze metropole, nosí černé uniformy a jsou vyzbrojeni. Podle Avakova do Oděsy již dorazili.

Většinu obětí pátečního incidentu si podle médií vyžádal požár v místní odborové centrále, kam se ukryli proruští radikálové před odvetou davu fotbalových fanoušků, které předtím napadli.

Policie následně zadržela asi 170 lidí, které z podílu na tragédii podezřívá. Část z nich ještě o víkendu propustila. Avakov dnes podle agentury Interfax-Ukrajina oznámil, že policisté v noci převezli 42 zadržených z Oděsy do nejmenované středoukrajinské oblasti. Důvod transportu nezveřejnil, předpokládá se ale, že souvisí s bezpečností. Situaci na neklidném jihu a východě Ukrajiny, kde žije početná menšina ruskojazyčných obyvatel, totiž nemají vládní úřady plně pod kontrolou.

Premiér Turčynov: Rusko je ve válce s Ukrajinou

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov řekl v neděli televiznímu 5. kanálu, že Rusko je ve válce s Ukrajinou. Současně ale přiznal, že hlavním problémem na východě Ukrajiny je místní podpora lidí i úřadů Moskvě. Dnes o tom informoval server Novinky.cz .

„Ruské speciální síly se pokoušejí destabilizovat mnoho oblastí na jihu, východě a dokonce ve středu Ukrajiny. Ale skutečných výsledků dosáhly jen na východě v Doněcké a Luhanské oblasti,“ řekl podle serveru Turčynov s tím, že Oděsa je „jedním z hlavních cílů Ruské federace“. Ukrajinský premiér ale zmínil, že vlastenečtí Ukrajinci zabránili snahám místních provokatérů a separatistů, které obvinil z organizování násilí.

Turčynov také vysvětlil, proč se zadrhla protiteroristická operace na východě Ukrajiny. „Je tam hodně lidí, buďme upřímní, místních obyvatel, kteří podporují separatisty, a dokonce i teroristy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…