Kyjevu hrozí obklíčení, Cherson obklíčen. A další info z bojiště

01.03.2022 8:27

Britská BBC hlásí, že šestý den bojů na Ukrajině se zatím zdá být větší klid, než v předchozích dnech. Ruští agresoři čekají na posily. Z Institutu válečných studií odhadují, že Kyjev bude obklíčen a možná i dobyt, ale stane se tak za cenu velkých ztrát v řadách okupantů. Obklíčeno je město Cherson na jihu Ukrajiny a tvrdé boje se vedou i o další města. Mezitím začínají obyčejní Rusové zjišťovat, jak moc je mohou bolet západní ekonomické sankce.

Kyjevu hrozí obklíčení, Cherson obklíčen. A další info z bojiště
Foto: Repro YouTube The Sun
Popisek: Záběry z ostřelovaného Kyjeva

Válka na Ukrajině pokračuje šestý den. Do Polska, na Slovensko i do Maďarska míří desítky tisíc uprchlíků - ženy a děti. Muži zůstávají na Ukrajině a statečné vzdorují Putinově agresi. Město Cherson na jihu země je obklíčeno ruskou armádou, ale z obklíčeného města zaznívá, že Cherson je a zůstane ukrajinský.

„Ruská armáda zřizuje kontrolní stanoviště u příjezdových bodů do Chersonu,“ uvedl starosta Igor Kolychajev na facebooku. „Cherson byl a zůstane ukrajinský,“ dodal.

V Chersonu žije něco přes 300 tisíc lidí a město je zatím pod kontrolou Ukrajinců.

Britská BBC upozorňuje, že tvrdé boje se vedou nejen o Cherson, ale např. také ve městě Ochtyrka na severovýchodě země. Ruští agresoři se zaměřili na zdejší vojenský objekt a usmrtili na 7 desítek ukrajinských vojáků. Usmrtili je rakety odpálené ze systému Grad.

Intenzivní ostřelování zažívá také největší město na východě Ukrajiny Charkov. Granáty ruského dělostřelectva tady zabíjejí stále více civilistů.

Ruské rakety a granáty dopadají i na hlavní město Kyjev. Zdejší nemocnice proto raději přesunula dětské onkologické oddělení do suterénu, aby děti s rakovinou neusmrtily Putinovy zbraně.

Analytici z Institutu válečných studií odhadují, že v šestý den války invazní vojska vysílají ke Kyjevu další síly, město pravděpodobně obklíčí a zahájí proti němu masivní útok, ale konečné dobytí města vyjde ruské okupanty hodně draho. A nelze prý vyloučit ani možnost, že neuspějí.

Mezitím začínají obyčejní Rusové pociťovat dopady západních ekonomických sankcí. Ruský rubl vůči dolaru dál oslabuje a jeho prakticky volný pád zřejmě hned tak neskončí. V pondělí vyšel jeden dolar v přepočtu na 113 rublů a jedno euro na 127 rublů.

Lidé v Rusku navíc zjišťují, že jim nefungují platební karty ani další bankovní služby. Poté, co ruská centrální banka zvedla úrokové sazby na 20 procent, někteří Rusové zjišťují, že nezvládnou splácet své hypotéky.

„Když začala operace na Donbasu, šel jsem k bankomatu a vybral si úspory, které jsem měl ve Sberbank v dolarech. Teď je mám doslova pod polštářem," uvedl pro BBC třicetiletý muž z Moskvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…