Lahvičky s krví. Donald Trump obdržel výhrůžku

23.05.2024 7:17 | Zprávy

Americké prezidentské volby jsou každým dnem blíž a Donald Trump na triku další problém. Vedle soudních procesů vedených proti jeho osobě se na internetu objevilo video, ve kterém Trump používá slova nápadně podobná souslovím užívaným za dob vlády Adolfa Hitlera. Za časů nacistického Německa. Biden toto video okamžitě využil. A Trump vyrazil do protiútoku. Konstatoval, že Biden není duševně způsobilý k výkonu funkce prezidenta USA.

Lahvičky s krví. Donald Trump obdržel výhrůžku
Foto: Screen X Trump War Room
Popisek: Donald Trump pronesl další projev

Průzkumy voličských nálad v USA naznačují, že souboj o prezidenský post v USA může být těsný, ale mírným favoritem je republikánský kandidát úřadujícího demokratického prezidenta Joea Bidena Donald Trump.  

Vedle prezidentského klání však musí Trump řešit probíhající soudní procesy proti své osobě a teď dokonce i video, ve kterém Trump používá slova nápadně podobná souslovím užívaným za dob vlády Adolfa Hitlera. Za časů nacistického Německa.

Server deníku Bild upozornil, že v rozmazaném textu na videu kolujícím po internetu se nachází jeden výbušný bod. „Vytvoření jednotné říše.“ Na obsah videa upozornil server nejčtenějšího listu Bild. To vyvolalo u prezidenta Bidena velké pobouření. „Tato formulace silně připomíná nacistické Německo,“ padlo na sociálních sítích.

Trumpův tým tvrdí, že vzniklé video není součástí předvolební kampaně a byl vytvořen náhodným účtem na internetu. Ze stránek Donalda Trumpa video už zmizelo, ale dalšími kanály se nezávisle šíří dál.

Pokud jde o soudní procesy vedené proti Trumpovi, jeden z procesů se týká možného pokusu umlčet penězi pornoherečku Stormy Denielsovou, která měla s Trumpem pletky. Od Trumpova týmu měla před jeho prvním zvolením dostat 130 tisíc dolarů.

Další kauza se týká přechovávání citlivých dokumentů v Trumpově rezidenci Mar-a-Lago. Mělo jít o natolik citlivé dokumenty, že neměly opustit Bílý dům. A v Trumpově rezidenci byly nalezeny poté, co už byl prezidentem Joe Biden.

Teď se zdá, že se Trumpovi v této kauze ještě přitíží. CNN oznámila, že federální soudce disponuje „silnými důkazy“ o zločinech z doby, než byl Trump obviněn v případě utajovaných dokumentů. Soudkyně Beryl Howellová uvedla, že vyšetřovatelé mají důkazy, že Trump „zamýšlel“ skrýt utajované dokumenty ve svém resortu Mar-a-Lago. Soudkyně už v roce 2023 uvedla, že Trump dostatečně nevysvětlil, jak se tajné dokumenty dostaly do jeho sídla.

V roce 2024 Trumpův tým tvrdí, že prohlídka rezidence, kterou obstarali agenti FBI, nebyla v souladu s platnými zákony USA, protože příkaz k prohlídce nebyl vydán odpovídajícím způsobem. A v úterý byl odpečetěn dokument činný v trestním řízení popisující, jak byla FBI oprávněna prohledávat Mar-a-Lago.

„Dokument, nazvaný příkaz k vymáhání práva, vysvětluje, co si agenti směli vzít s sebou, když prohledávali Trumpův majetek, a jak jim bylo povoleno v rámci pátrání operovat. Obsahuje také standardní jazyk z příručky ministerstva spravedlnosti o použití síly, včetně omezených okolností, za kterých jsou agenti oprávněni použít smrtící sílu,“ uvedla CNN.

Trump se poté na sociálních sítích rozčílil, že prezident Joe Biden agentům FBI umožnil v Mar-a-Lago využít i smrtící sílu. „TEĎ S JISTOTU VÍME, ŽE JOE BIDEN JE VÁŽNOU HROZBOU PRO DEMOKRACI. JE DUŠEVNĚ NEZPŮSOBILÝ K VÝKONU FUNKCE,“ napsal Trump velkými písmeny na sociální síti Truth Social.

Donald Trump promlouvá

FBI trvá na tom, že při prohledávání Mar-a-Lago vše proběhlo v souladu s platnou legislativou. Ustanovení o využití smrtící síly je podle FBI standardní součástí povolení k provedení prohlídky.  „Nikdo nenařídil podniknout další kroky a v této záležitosti nedošlo k žádné odchylce od normy,“ uvedla FBI v prohlášení.

Jak se prezidentské volby blíží, v USA houstne napětí. Agentura AP uvedla, že sídlo republikánského národního výboru bylo dočasně evakuováno. Do sídla výboru dorazily záhadné ampulky s krví. Adresované Trumpovi.

Po objevení lahviček byly povolány týmy zabývající se nebezpečnými materiály, uvedla americká kapitolská policie, která také uvedla, že bude pokračovat ve vyšetřování. Nebylo jasné, zda někdo přišel s krví do kontaktu a komu patřila.

„Podle osoby obeznámené se situací, která však není oprávněna o ní veřejně mluvit, byly lahvičky adresovány Trumpovi. Nebylo jasné, zda lahvičky doprovázela nějaká zpráva vysvětlující, proč byly odeslány,“ napsala agentura AP.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hele Poláku !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 23.05.2024 7:48:11
Nezapomeň tenhle týden poplivat Orbána .Fico je v nemocnici tak na něj zatím nemůžeš .

|  7 |  0

Další články z rubriky

Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

21:49 Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

Kolem 100 zemí a organizací se účastní dvoudenní konference ve Švýcarsku, která má nalézt cestu k mí…