Langšádlová prosadila vznik komise pro hybridní hrozby: Lidé si to neumí přebrat. V Černé Hoře kvůli vlivu Ruska málem zavraždili premiéra

30.07.2020 15:03

Helena Langšádlová v rozhovoru s týdeníkem Respekt hovořila o Stálé komisi pro hybridní hrozby, která nedávno i díky její iniciativě vznikla. Prý nebude sloužit tomu, aby se tlačila jedna "správná" pravda. Ale podle poslankyně TOP 09 se v Česku šíří dezinformace a "mnoho lidí si to neumí přebrat". "Lidé se tu v minulosti naučili přijímat slova a činy nekriticky, je tu malá znalost historie, zejména dějin 20. století. Především starší lidé mají v sobě vzorce výuky z doby komunismu, a tak se ztrácejí v realitě a jsou náchylní věřit téměř čemukoli," prohlásila.

Langšádlová prosadila vznik komise pro hybridní hrozby: Lidé si to neumí přebrat. V Černé Hoře kvůli vlivu Ruska málem zavraždili premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Langšádlová

Redaktor Jaroslav Spurný se zeptal, proč se má hybridními hrozbami zabývat komise, když už je mají za úkol řešit tajné služby a jiné bezpečnostní složky. Langšádlová odpověděla, že je to proto, protože politické rozhodování v Česku nestojí prý jen na logice, kontextu, faktech, ale i na emotivním výkladu, často na dezinformacích, jež jsou součástí hybridních hrozeb.

Hybridní hrozby definovala jako schopnost manipulovat veřejností, ohrožovat kyberprostor či prosazovat svůj vliv strategickými investicemi. A dodala, že mluví převážně o Rusku a Číně. Hlavně v kyberprostoru je podle ní velké riziko cílené manipulace. "Moc si neuvědomujeme, že se něco mění, že přijímáme manipulované informace prostřednictvím zmíněných platforem a technologií – třeba právě Číny a Ruska," prohlásila a dodala: "Prostřednictvím elektronického světa se šíří alternativní a lživé výklady nedávné historie a mnoho lidí si to neumí přebrat." Cílem dezinformací prý není, aby se Rusko zdálo jako skvělé, ale aby se vytvořilo zdání špatného Česka, špatné Evropské unie, slabé demokracie a bezmoci, aby byla společnost oslabená a rozdělená.

Když byla dotázána, jak ví, že dezinformace proudí z Ruska a Číny, uvedla, že to říkají tajné služby, analytici, občanské instituce i řada bezpečnostních institucí. "Také se pravidelně zúčastňuji zasedání v rámci Parlamentních shromáždění NATO, na kterých se z velké části věnujeme hybridním hrozbám. Ke stejným zjištěním docházejí i naši spojenci," doplnila spolu se zkušenostmi ze západního Balkánu, kde v Černé Hoře kvůli vlivu Ruska a Číny údajně došlo málem k vraždě premiéra.

Ke komisi uvedla, že jejím cílem není těmto hrozbám zabránit, pouze je popsat a tím posílit odolnost společnosti. Současně odmítla, že by komise měla za cíl tlačit jen "svou pravdu".

"Zájmové skupiny cílí také na politiky. Rusko i Čína celkem intenzivně využívají skrze diplomacii a ideologii tuzemskou komunistickou stranu, možná také SPD, nebo Hrad. Co s tím?" ptal se redaktor Spurný a Langšádlová řekla, že kvůli tomu chce prosadit zákon o ochraně přímých zahraničních investic.

Ale to není vše. Langšádlová chce prosadit také občanské vzdělávání, vzdělávání státních úředníků nebo policistů a vojáků v kritickém myšlení, aby byli odolnější proti manipulacím. "Situace v těchto institucích není dobrá - a není dobrá ve stejných institucích ani v jiných unijních státech. Pokusy je ovlivnit jsou velké," říká. Česko prý už má rozsáhlou dokumentaci ohledně hybridních hrozeb, ale doporučení v ní zřejmě nejsou plněna.

Poslankyně TOP 09 chce zvláštní pozornost věnovat volbám. "Každý má právo svobodně volit, ale jsou tu zkušenosti ze zahraničí, z Německa, Španělska a dalších zemí, že volby se odehrály pod vlivem dezinformací a manipulací. Před tím musíme volby ochránit, abychom se rozhodovali co nejsvobodněji. Občané České republiky se musí rozhodovat sami, bez zásahů zvenčí," prohlásila kategoricky.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Řešení je podle ní komplikované, protože je zde zákonem vymezená hranice svobody slova. Uvedla, že se o tématu radila s členy amerického Kongresu. A zmínila, že svou roli má i Evropská unie, která s platformami typu Facebook jedná. "Myslím, že v tom odvádí velmi dobrou práci naše eurokomisařka Věra Jourová," pochválila eurokomisařku.

Nedostatky však Langšádlová vidí v Česku, v roli médií a ve způsobu vzdělání. "Lidé se tu v minulosti naučili přijímat slova a činy nekriticky, je tu malá znalost historie, zejména dějin 20. století. Především starší lidé mají v sobě vzorce výuky z doby komunismu, a tak se ztrácejí v realitě a jsou náchylní věřit téměř čemukoli," mínila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…