Laudát je zklamán, že kašleme na Green Deal. Přesedlat na nové technologie se prý vždy vyplatí

08.06.2022 21:42

Zelená dohoda pro Evropu v současné podobě je podle některých analytiků kvůli válečnému rusko-ukrajinskému konfliktu mrtvá. Oproti tomu se však stále ozývají názory, že Green Deal je v době krizí dalších závažnou hrozbou. Předsedu Klubu angažovaných nestraníku (KAN) Františka Laudáta velmi rozčiluje, že tyto hrozby nejsme schopni proměnit v příležitosti a přesedlat na nové ekologičtější technologie. Na resortu životního prostředí je podle něj ohledně tohoto tématu ticho po pěšině.

Laudát je zklamán, že kašleme na Green Deal. Přesedlat na nové technologie se prý vždy vyplatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Česko podle Laudáta zaostává, co se týká pořizování efektivních technologií, které by ušetřily přírodu. „Ach jo. Kdysi se na zvolání ‚jak je ti, Rakousko‘ ozývala ozvěna ‚ouzko, ouzko... A bude hůř. No, Rakousku asi dnes není zdaleka tak ouzko jako nám,“ podotkl.

Názor, že Green Deal je hrozba, jej vytáčí, především v kontextu toho, že pro ochranu klimatu se mnoho nedělá. „Když jsem dnes odpoledne slyšel zase nějakého vola na R Plus, který říkal, že vedle všech krizí nás ještě ohrožuje Green Deal, tak už nevím. Spíš nás ohrožují idioti, kteří nevědí, jak se ‚hrozba‘ mění v příležitost.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Ale když problém planety Země budeme brát jen jako hrozbu, tak se naplní. Ale v první řadě u nás, protože zastaralé cajky plodící emise, neefektivní výrobní procesy a ignorování pokroku tady lidem klidný život v prosperitě nikdy nezajistí,“ upozorňuje.

Z takové situace a lhostejného přístupu některých vládních členů mu není psychicky dobře. „Asi požádám kamarády, aby mně materiály z cest nevozili. Vždycky mám deprese z toho, kam to spějeme. A propos, kolik z vás si z fleku vzpomene, jak se jmenuje například současná ministryně životního prostředí,“ dodal Laudát závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…