Lavičky Václava Havla za 30 tisíc... Disident nemohl mlčet. Čtěte

16.07.2015 10:12

Třicet tisíc korun bez DPH za užití jména exprezidenta Václava Havla. Takový poplatek si účtuje Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 a Knihovna Václava Havla. Svůj názor na toto „obchodování“ vyjádřil v dnešních Lidových novinách i jejich spolupracovník, signatář Charty 77 Jan Schneider.

Lavičky Václava Havla za 30 tisíc... Disident nemohl mlčet. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lavička Václava Havla

„Václavu Havlovi se stalo něco, čeho by se jistě nerad dožil. Nejprve začalo být jeho jméno po bolševicku žonglováno a pak ho po kapitalisticku ještě začali zpoplatňovat. Jeho posmrtný osud je stejně synkretický jako jeho život a dílo, pociťovat satisfakci budou mnozí zavilí antihavlovci,“ píše Schneider s tím, že nesouhlasí.

Podle něj se nyní mnozí přísavkové, parazité a příživníci místo kritického studia života a díla Václava Havla chápou jeho jména a vemlouvají se do uší veřejnosti „ve jménu Václava Havla“.

„Nečiní tak ve smyslu odkazu Václava Havla, protože to by museli leccos podpůrně z Havla citovat. Ale proč se trápit lidskými a intelektuálními záhadami jednoho člověka, když je možno jeho jméno zpoplatnit a vybudovat si docela dobrou živnost pouhým povrchním odkazováním se na jeho jméno,“ poznamenává Schneider. Zároveň konstatuje, že kdyby Václav Havel měl nyní nějakou povědomost o dění na tomto světě, byl by to pro něj asi očistec.

„Možná by si přál, aby ruzyňské letiště zůstalo ruzyňským letištěm, lavičky lavičkami – a aby se lidé spíše místo trdlování kolem nich začetli do Moci bezmocných a mnoha dosti dobrých chartovních dokumentů. Bylo by načase je připomenout, aby bylo jasné, na čem skutečně stálo Havlovo renomé,“ uzavřel.

Kromě Schneidera se k otázce placení za jméno exprezidenta Havla vyjádřil i bývalý poslanec za ODS Miroslav Macek. "Jméno bývalého prezidenta Václava Havla vyjde na 30.000,- korun bez daně. 'Licenční poplatek' účtuje Knihovna Václava Havla na základě pověření Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Dopis s výzvou k proplacení této částky dostal i český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz, když se po Havlovi přejmenovalo náměstí v přístavním izraelském městě Haifa. Žádný slušný komentář mne nenapadá," napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…