Ledy se pohnou. Po dnešním jednání by ČSSD měla začít vyjednávat o vládě

10.11.2013 6:16

I přes nepříznivý průběh událostí si bude moci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes oddychnout. Ústřední výkonný výbor dnes potvrdí jeho funkci předsedy a strana se tak po dlouhých odkladech dá do vyjednávání o podobě vlády.

Ledy se pohnou. Po dnešním jednání by ČSSD  měla začít vyjednávat o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Až do pátku to vypadalo, že by zasedání přibližně 180 členů nejvyššího stranického orgánu ČSSD mezi sjezdy mohlo přinést zásadní střet mezi Sobotkou a křídlem dosavadního druhého muže strany a organizátora utajovaného povolebního setkání u prezidenta Michala Haška. Statutární místopředseda Hašek, kterého Sobotka označoval za strůjce puče proti své osobě, ale v pátek spolu se šéfem poslaneckého klubu Jeronýmem Tejcem rezignovali na své funkce.

Ústřední výkonný výbor by se tak měl uskutečnit v podstatně klidnější atmosféře a měl by Sobotku i na základě jasného doporučení většiny krajských organizací potvrdit v čele strany. Diskuze se pak povede o povolebních vyjednáváních a předčasném sjezdu ČSSD. Právě v tomto bodě by mohlo být jednání ÚVV nejzajímavější.

Jednat o vládě se bude dnes večer

Sjezd chce svolat Sobotka na únor příštího roku, někteří vlivní stranící jej ale v tuto chvíli nemají za potřebný. Po skončení zasedání ÚVV by se mělo sejít nejužší vedení sociální demokracie, které má za úkol doplnit Sobotkou vedený vyjednávací tým. Ten by pak ještě dnes večer mohl zahájit "ostrá" jednání s hnutím ANO a případně i lidovci, tedy dvojicí možných koaličních partnerů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…