Legalizace obálek pro lékaře? Proč ne, shodují se odborníci

01.09.2011 22:55

"Šedé peníze" lékařům jsou v porodnictví běžnou praxí. Obálky za přítomnost vlastního lékaře nebo za větší konfort rozdávají čerství rodiče jako na běžícím pásu. Nelegálně. O legalizaci těchto praktik ministerstvo zdravotnictví přemýšlí v rámci standardu a nadstandardu. Odborníci proti tomu v zásadě nic nemají.

Legalizace obálek pro lékaře? Proč ne, shodují se odborníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

"Ve zdravotnictví se protínají dvě sféry - něco se prodává a něco dává," nastínil ve čtvrtečních Událostech, komentářích lékařský etik Jan Payne. Základní péče by se měla vždy dávat. Cokoli nad tím se může prodávat.

"Obecná dohoda je, že základní zdravotní péče bude poskytována každému stejně," pokračoval Payne. "V zahraničí se ale už běžně připlácí za určitý nadstandard. Když chce žena mít u porodu docenta nebo profesora, když chce častější vyšetření, než jak jsou obvykle nastavena, když chce ošetřit v mimořádnou dobu. V těch případech jsou platby legitimní."

Vít Unzeitig, předseda revizní komise České gynekologické a porodnické společnosti s etikem v zásadě souhlasil. "V rozdělení, co je etické a neetické, máme jasno," kývl. "Bezúplatně musí ten lékař, co má směnu, každé ženě poskytnout to, co je třeba. Něco jiného je, když ten lékař směnu nemá a žena si ho vyžádá."

Nadstandard jen mimo službu

Nadstandard musí být podle Unzeitiga zřetelně oddělen od standardu. "Lékař, který má službu, nemůže být placen ještě navíc. Pokud tak placen být chce, tak mimo svou běžnou službu."

Podle předběžného návrhu ministerstva zdravotnictví by si každé zařízení vytvořilo ceník s konkrétními lékaři. Zisky se pak podělí mezi nimi a porodnicí.

Právník Ondřej Dostál ale nesouhlasí, jednalo by se podle něj pouze o legalizaci současných podvodů. "A to rozhodně není žádoucí," řekl ČT. Návrh se nelíbí ani samotnému ministru Leoši Hegerovi. Ten se totiž ptá, kdo by přiváděl na svět děti těch, kteří tisícové částky nemají.

Čtěte:

Nadstandard je úplná pitomost, zlobí se exministr Julínek

Nadstandard chtějí jen vzdělanější lidé. Ostatní mají strach

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…