Legitimní prezident a vrah s Molotovovým koktejlem. Tak se Okamurův diplomat vyjádřil o Ukrajině

22.02.2014 11:28

Poslanec hnutí Úsvit a expert na zahraniční politiku Milan Šarapatka se ve svém článku vyjádřil k situaci na Ukrajině. Ta je prý vážná z pohledu bezpečnosti celého regionu a Evropy a zároveň je tragická pro její obyvatele. Šarapatka ale odmítá hodnocení příčin, které situaci vyostřily. Tvrdí, že demonstrant, prosazující názor s Molotovovým koktejlem, je vrahem.

Legitimní prezident a vrah s Molotovovým koktejlem. Tak se Okamurův diplomat vyjádřil o Ukrajině
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Bývalý diplomat Šarapatka se ohradil vůči „emocionálnímu vystoupení“ bývalé předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). Vyzvala, aby Česká republika zaujala odsuzující stanovisko vůči režimu prezidenta Viktora Janukovyče. Vyjádřila politování nad tím, že Poslanecká sněmovna nevydala společné prohlášení, protože se projednávání přerušilo.

Janukovyč musel asociační dohodu s EU odmítnout. Putin by mu to spočítal

Poslanec souhlasil, že je situace vážná a že se Ukrajina nachází na pokraji občanské války. Ukrajinský prezident byl do chvíle, než odmítl ve Vilniusu podepsat asociační dohodu s EU, považován za věrohodného a nejlepšího partnera. Pak se z něj prý v mžiku oka stal nevěrohodný, zkorumpovaný, slabý diktátor, kterého ovládají oligarchové z Doněcku.

Celé vyjádření ZDE

Podle Šarapatky ale Janukovyč neměl na výběr. Obával se, že by Rusko uvalilo na Ukrajinu ekonomické sankce ve formě zvýšení cen energetických surovin a embarga na export ukrajinských potravin. Po tomto by se země zhroutila, míní expert na zahraniční politiku.

Putin navíc dokáže být velkorysý. Ukrajině nabídl pomoc z ekonomické propasti ve výši 10 miliard dolarů. EU nabízela za příklon 650 milionů eur.

Ukrajina u nás: Opozice neprosadí záměr a vyzve příznivce k postavení barikád na Václaváku

Kvůli odmítnutí asociační dohody se podle Šarapatky zaplnilo centrum Kyjeva demonstranty. „Politickými demonstranty. Těmi, jejichž představitelé v parlamentu se předtím neúspěšně pokusili prezidenta Janukovyče a jeho vládu odvolat. Předesílám, demokraticky, v řádných volbách zvoleného prezidenta a demokraticky zvolenou vládu,“ uvádí poslanec Úsvitu.

Převedeno na české podmínky by opozice neuspěla prosadit v Parlamentu svůj záměr. Podle Šarapatky by vyzvala své stoupence, aby vyšli na Václavské náměstí, postavili barikády, obsadili úřady a házeli Molotovovy koktejly.

Demonstrant, který prosazuje názor s Molotovovým koktejlem, je fakticky vrah

„À propos, demonstrant, který k prosazení svých názorů používá Molotovův koktejl, není demonstrant, ale fakticky vrah. To je alespoň můj názor,“ tvrdí Šarapatka.

Poslanci z Úsvitu Tomia Okamury také vadí, že kyjevskou pouliční scénu ovládli příznivci strany Svoboda Oleha Ťahniboka a že na Majdanu vystupují zastánci krajně nacionalistické, polofašistické, antipolské a antižidovské strany.

Diktátor zůstane diktátorem, ale jeho vláda je lepší než chaos a tisíce mrtvých

„Zdá se mně, že je nám vlastně jedno, kdo bude příště v Kyjevě vládnout. Hlavně, aby to byl někdo, kdo s námi, EU, bude napříště ochoten asociační dohodu bez podmínek podepsat,“ dodal Šarapatka.

Poukazuje na jiné příklady zemí, kde došlo ke svržení režimu a které jsou nyní spíše v rozvratu. Lybie se potýká hned s několika vojenskými skupinami, které odmítly po revoluci složit zbraně. „Ano, diktátor zůstane diktátorem....., ale jeho vláda je vždycky lepší než rozklad státu, chaos, tisíce mrtvých a humanitární katastrofa v zemi,“ stojí si na svém Šarapatka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…