Lék na finanční krizi. Ministr chce 400 miliard za zlato ze země

19.08.2012 20:53

Zlato a další drahé kovy by mohly vyléčit Českou republiku od globální finanční krize. S touto myšlenkou přichází návrh státní surovinové politiky, který ministerstvo průmyslu předalo dalším resortům a příslušným úřadům k připomínkování.

Lék na finanční krizi. Ministr chce 400 miliard za zlato ze země
Foto: Zlato, a.s.
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

Ministerstvo průmyslu se ve svém návrhu opírá o fakt, že na různých místech republiky se pod zemí nacházejí bohatá ložiska zlata v hodnotě až 400 miliard korun."Využívání domácích rudních ložisek by bylo v období dluhových krizí i vysoce přínosné pro státní rozpočet," napsal úřad ministra Martina Kuby v návrhu surovinové koncepce.

Globáloní finanční krize ceně zlata neublížila, spíše naopak. Zatímco na konci 90. let se cena pohybovala mezi 200 a 300 dolary za trojskou unci, v září 2009 překročila tisíc dolarů a o rok později se dokonce přiblížila až ke 2 tisícům dolarů.

Proti ekologové

Proti návrhu se postavil například Vojtěch Kopecký z ekologického Hnutí Duha, který připomněl, že v 90. letech vyvolaly plány na těžbu zlata značný odpor místních obyvatel, okolních obcí a občanských iniciativ, zejména kvůli velkým zásahům do krajiny. "Nemyslím si, že se ministerstvu průmyslu podaří tuto věc prosadit," uvedl pro Aktuálně.cz Kotecký.

Podle dokumentu ministerstva průmyslu ale Česko tvoří výjimku mezi evropskými zeměmi, když se zde žádné zlaté ložisko ani nezkoumá.

"Zlaté rudy se totiž při dodržování požadavků na ochranu životního prostředí těží ve Švédsku, Španělsku, Finsku, Bulharsku, Rumunsku a na Slovensku. V těchto a i v jiných zemích EU se průzkumné práce na zlato běžně provádějí," říká návrh surovinové politiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…