Lékař Hnízdil: Nosit roušky pořád je nebezpečné. Zde je několik rad

20.03.2020 21:23

„Povinné celodenní nošení roušky považuji za neúčelné nebo dokonce nebezpečné,“ varuje internista a rehabilitační lékař Jan Hnízdil. A lidem radí, jak v rámci nynějšího vládního nařízení roušky či podobné ochranné pomůcky nosit, aby se to nemíjelo účinkem. Naznačil hned několik příkladů, za jakých podmínek by bylo roušku lepší sundat, a kde se bez ní naopak nelze obejít.

Lékař Hnízdil: Nosit roušky pořád je nebezpečné. Zde je několik rad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Od úterý je pro cestující v pražské mhd rouška zakrývající ústa a nos povinná. Ovšem i venku ji většina obyvatel nosit začala

Anketa

Měla by policie pokutovat občany, kteří během současných opatření např. skupinově popíjejí v parcích?

96%
4%
hlasovalo: 21778 lidí
Hnízdil si povzdechl, že jeho předchozí dotazy ohledně efektivního používání roušek, které vznesl vůči lékařským autoritám, nebyly vyslyšeny. Sám se tak, jelikož povinné celodenní nošení roušky považuje „za neúčelné nebo dokonce nebezpečné“, rozhodl na blogu Aktuálně.cz zformulovat několik rad, které podle něho jsou „v souladu s názory řady zkušených hygieniků a epidemiologů“.

„Činím tak navzdory tomu, že moje doporučení odporují nařízení vlády. Měl jsem s tím problém už na vojně i na klinice. Když po mně někdo chce pitomost, cítím potřebu se ozvat. Pokud se nás ozve víc, rozum zvítězí nad pitomostí. Už nikdy jako ovce!“ vysvětlil, proč některé z jeho rad nekorespondují se současným vládním nařízením.

Povinnost nosit mimo bydliště respirátor, roušku, ústenku, šátek nebo šálu ve středu schválila vláda jako opatření proti šíření nového koronaviru. Platit začala od čtvrteční půlnoci.

Těm, kteří nevykazují žádné příznaky onemocnění a nepečují o osobu již nakaženou, doporučuje Hnízdil roušku rozhodně nosit v uzavřených prostorách, na nákupech, v hromadné dopravě, všude tam, kde se shromažďuje větší počet lidí.

Ale – pokud se jdete projít do parku nebo do lesa, jedete na cyklistickou vyjížďku, jedete sami nebo s rodinou v autě či pracujete venku, v těch případech je tato zdravotnická pomůcka zbytečná. „Vydýchané bakterie, viry, hleny a nečistoty se v roušce zachytí a vy je vdechujete zpátky. Pro posílení imunity je nejlepší se jít každý den projít, nadýchat čerstvého vzduchu – bez roušky,“ píše.

Za nejúčinnější označuje respirátory, ty však nejsou k dostání a problém s jejich nedostatkem hlásí i zdravotníci, pro něž jsou vyhrazeny. Papírová rouška dle lékaře ztrácí účinnost velmi rychle, a to jakmile zvlhne. Sám tuto dobu odhaduje na 20 minut. Pak se má zničit.

Déle vydrží doma vyráběné bavlněné roušky. „Jedna na den určitě nestačí, je lepší mít v zásobě 2 až 3,“ radí. „Po návratu zvenčí je nutné ji vyvařit a přežehlit. Rouška musí dobře těsnit, před jejím nasazením si umyjte ruce,“ dodal.

Malé děti doporučuje – kvůli obtížnosti přimět je roušky nosit – ponechat mimo jakékoli riziková místa. Na vycházce se bez nich mohou obejít. „Pokud ale jdete na vycházku, nechte je bez roušky,“ podotkl.

Na závěr Hnízdil připomíná, že virus lze přenést i dotykem – a proto je nutné si po návratu zvenčí pečlivě umýt ruce mýdlem. Měli bychom se i snažit co nejvíce větrat. „Co nejčastěji doma, v práci i v autě větrejte. Cirkulace vzduchu výrazně snižuje koncentraci viru,“ přiložil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…